Tottenham ser till att hänga på Europatåget, och Defoes psykologiska mål i 42:a matchminuten blev avgörande i söndagens drabbning på White Hart Lane!

Tottenham (4-4-2):

Robinson
Kelly – King – Gardner – Edman
Davies – Brown – Carrick – Reid
Defoe – Kanouté

Byten;
55 Sean Davis in, 55 Michael Brown ut
78 Robbie Keane in, 78 Jermain Defoe ut
84 Reto Ziegler in, 84 Simon Davies ut

Newcastle (4-4-2):

Harper
Carr – Boumsong – O'Brien – Babayaro
Jenas – Butt – Faye – Robert
Shearer – Ameobi

Byten:
45 James Milner in, 45 Alan Shearer ut
62 Darren Ambrose in, 62 Nicky Butt ut
62 Charles N'Zogbia in, 62 Laurent Robert ut

Varningar:
Michael Brown och Sean Davis gula för osportsligt uppträdande i Spurs. Amdy Faye och Shola Ameobi delade samma öde i Newcastle United.

Tottenham började mycket imponerande och höll faktiskt bra tempo matchen igenom även om Newcastle United fick lite mer boll att behandla under de sista skälvande minuterarna. Matchbilden var i sig kanske inte helt olik den som utspelade sig i kvarten i FA-cupen, men just denna afton så hade Spurs hemmaplan och det verkar faktiskt vara något som de är duktiga på att ta till vara på. Sju vinster hittills hemma, jag kan bara drömma om att vi blir lika stabila på bortaplan, för i sånt fall skulle vi faktiskt vara ett Championsleague lag idag. Nu är det tyvärr inte så och delvis så handlar det om att sätta chanserna vi trots allt skapar – en hel del har det ju blivit denna säsong.

Aftonens mål blev till tack vare en stycket kass rensning av Harper som fastnade på Davies utsträckta ben och sedan tog bollen sig en luft tur till lämpligt placerade Defoe. Där missar inte en Englandstriker, så är det bara. Dock hade vi ett antal chanser som jag tycker vi faktiskt måste göra bättre ifrån oss, även om just idag Newcastles spel var riktigt tråkigt och oinspirerat. Jag hade farhågor inför matchen – vilken match med Spurs man nu inte har det – och dessa kunde faktiskt ha besvarats eftersom vi trots tiotalet bra lägen inte lyckas punktera matchen med ett andra mål! I kvartsfinalen gjorde inte Newcastles Given, som då stod men var skadad idag, bort sig och de kunde till slut vinna med uddamålet! Och med Lee Bowyer och Kieron Dyer idag på planen så hade det blivit svårare.

Bäst idag kanske var vårt mittfält som faktiskt inte gav United en sekund att titta upp och slå kontrollerade passningar, och det är njutbart att se hur Brown, som fick ett gult idag, vilket oddset måste ha varit 1.05 på, löpte som om det var VM final. Hoppas att han inte blev skada i dagens match då han blev utbytt i början av andra. Han verkade linka rejält med tanke på att han är personen som pallar med ganska mycket i närkamper, så har han ont så gör det säkert ont!

Edman gjorde inte bort sig någon gång och gjorde en helt okej match, även om han inte presterade särskilt mycket framåt. Säkerheten själv var King som måste ha varit bäst på planen och endast ett litet missförstånd mellan honom och Robinson gör att han inte tillskrivs 100% idag. Jag blir mycket förvånad om inte King spelar i VM som mittback.
Defoe och Kanoute har vassa lägen, kanske speciellt Defoe, och de måste börja sitta nu i slutet av ligan om detta ska gå Spurs väg! Kanske han skulle behöva ha hela matcher i benen? Jag vet inte vad jag tycker om det ”hattande” som ändå Jols byten är. De kan vara bra och så kan det vara riktigt usetl. Traditionellt så brukar men byta ut forwards när det inte händer något framåt, men Jol byter hur bra de än spelar för att gå runt så mycket som möjligt på de fyra vi har fram. Om vi når en Europaplats så ska jag inte klandra honom.

Just nu ligger Tottenham sjua i ligan och det torde innebära en plats i Uefacupen, men varför inte ta sig till sjätte eller rent av femte, för så bra är vi faktiskt. Och Liverpool möter vi så det är en klockren sexpoängsmatch.

Skönt med vinst idag, livet leker. Mitt tipsgäng spelade in dryga sju loppor på ett R-system och det tack vare helgarderingar på Chelsea och Liverpoolmatcherna. Nu i slutet av säsongen så finns det möjlighet att ta till vara på Champions Leage-lag som är ofokuserade, även FA-cuplag kan gå och dröna på planen. En vinst borta mot Arsenal skulle ju faktiskt kunna peta ner dem till kvalplats istället för direktkvalificering i Champions League. Ja, det kanske finns lite mer att suga ur årets Engelska liga!

Alexander Strid