Spurs sex matcher långa svit utan förlust är bruten. Förre Arsenal-spelaren Nwankwo Kanu såg med två mål till att vi åker hem tomhänta till norra London. Nu gäller det att ladda om batterierna.

Inspirerade av säsongens hittills största hemmapublik – 27 510 personer – kunde West Bromwich på onsdagkvällen kämpa ner ett frustrerat Spurs i en match som spelades i bitande decemberkyla; sammanlagt 17 engelska ligamatcher hade denna kväll fått ställas in just på grund av vintervädret, men drabbningen på The Hawthornes gick av stapeln som planerat. Dock utan att bli den sjunde raka förlustfria matchen för Spurs, vilket vi givetvis hade hoppats på.

Martin Jol, som ju var besökare hos sin gamla klubb, hade gjort vissa påtagliga förändringar i startelvan om man jämför med manskapet som startade mot Birmingham senast. Jermain Defoe och Grzegorz Rasiak började på topp istället för Robbie Keane och Mido; för Rasiak var detta andra gången han befann sig i startelvan sedan debuten mot Liverpool i september. Anthony Gardner ersatte den skadade Ledley King i mittförsvaret, och Wayne Routledge fanns återigen till höger på mittfältet, efter en flera månader lång bortavaro från startuppställningen.

Matchen började i god stil med chanser åt båda hållen. Lee Young-Pyo serverade från vänsterkanten Jermain Defoe med en klar möjlighet till att göra mål redan i tredje minuten, bara för att i den påföljande kontringen få se Kanu presentera Darren Carter med en likaledes vass chans – hemmamittfältaren kolliderade med Michael Dawson och Paul Robinson och vår mittback tvingades till en avancerad brytning innan bollen kunde gå ur spel. Robinson blev liggande efter smällen och fick behandling men kunde sedermera resa sig på benen.

West Bromwich satte press och var mer effektiva i passningsspelet, även om vi inte saknade chanser framåt; Lee var framme och störde, och en öppnande central passning från Edgar Davids frispelade Defoe, vars vänsterskott emellertid räddades utan besvär av Kuszczak i hemmalagets mål.

I 23:e spelminuten tog West Bromwich ledningen genom Kanu; den gänglige före detta Woolwichspelaren snappade upp bollen efter att vi tappat den centralt på mitten och inte lyckats återerövra kontrollen, rundade först Dawson och därefter Robinson och slog sedan in kvällens första mål i den övergivna buren.

Hemmalaget hade nu spelet och bars fram av den stora publiken och det var tydligt att vi skulle vara tvungna att frambringa rejält med kraft för att till en början åtminstone åstadkomma en kvittering. Men det skulle dröja ända till 40:e minuten innan vi fick till något som kunde likna en möjlighet. Den föredömligt kämpande Davids snodde bollen från Ronnie Wallwork på mitten och satte full fart framåt, bara för att strax därpå klippas i steget av nämnde Wallwork; Jermaine Jenas tog hand om den påföljande frisparken, som dessvärre gick i muren efter att ha sett ut att vara påpassligt välslagen. Några minuter senare ville Jermain Defoe ha straff efter en kollision med Neil Clement, men domare Mike Riley vinkade avvärjande.

Efter pausvilan dröjde det inte länge förrän Kanu återigen hamnade i målprotokollet för hemmalaget och, skulle det visa sig, därigenom punkterade matchen för vårt vidkommande. En miss av Anthony Gardner gav Kanu spelrum inne i straffområdet; anfallaren rundade ånyo Michael Dawson och Robbo hade inga möjligheter att mota det hårda skottet som följde, på målvaktens vänstra sida.

Efter detta mål lämnade Wayne Routledge plats för Robbie Keane, då Martin Jol insåg att inget fanns att förlora och således ville sätta ytterligare tryck på hemmalagets försvar. Dock var detta fruktlöst – det var helt klart West Bromwich som hade spelet denna kväll. Ännu ett offensivt byte gjordes med 20 minuter kvar, då Mido tog Rasiaks plats, men ingenting hjälpte. Den sista delen av matchen hade vi egentligen bara en klar målchans – i 77:e minuten bröstade Mido ner bollen till Defoe som fick på ett hyfsat distansskott, som dock utan problem fångades upp av Kuszczak.

Detta var signifikativt för matchen i sin helhet; West Bromwich hade god kontroll på spelet, de var väl organiserade och var – vilket siffrorna ju faktiskt visar – farligare framåt. Faktum är att de var närmare ett tredje mål än vad vi var en reducering. Hemmamålvakten behövde aldrig göra några särskilt dramatiska ingripanden denna kväll.

Summa summarum: Ingen försenad julklapp för Spurssupportrarna den här kyliga onsdagkvällen, men dock en klar besvikelse. Låt oss hoppas att våra liljevita hjältar kan avrunda året på ett bättre sätt när Newcastle på nyårsafton besöker White Hart Lane.

West Bromwich (4-4-2):

Kuszczak
Watson – Davies – Clement – Albrechtsen
Kamara (Moore 90) – Wallwork – Carter – Greening
Ellington (Horsfield 90) – Kanu (Campbell 86)

Avbytare: Kirkland, Chaplow.

Spurs (4-4-2):

Robinson
Stalteri – Dawson – Gardner – Lee
Routledge (Keane 55) – Jenas (Brown 82) – Carrick – Davids
Defoe – Rasiak (Mido 70)

Avbytare: Cerny, Pamarot.

Målskyttar:
1-0 Nwankwo Kanu 23
2-0 Nwankwo Kanu 52

Varningar: –

Domare: Mike Riley

Publik: 27 510 åskådare