Såhär dagen efter, piggar vi upp oss med Leif Håkanssons presentation av FC Twente inför våra äventyr i Champions League.

De holländska mästarna är en relativt ny klubb, bildad 1965 som en sammanslagning av två andra från staden Enschede. Jag vet inte om staden har någon svensk vänort, annars är väl valet givet av en viss håla i Stockholms-trakten! I år har varit det mest framgångsrika året i klubbens relativt korta historia, eftersom man vann Erdedivisie för första gången. Det var dock nära att man vann ligan redan säsongen 1973/74, men man fick ge sig i en direkt avgörande match mot Feyenoord i sista omgången. Som plåster på såren fick man spela UEFA-cupen och gick ända till final där Borussia Mönchengladbach blev för svåra.

FC Twente spelar i en osmaklig röd kulör från topp till tå. Nåja, vid närmare eftertanke är denna ändå nästan snyggare än den blåa bortatröjan som ser ut som en julklappspullover från moster Märta.

Liksom för Spurs är det för Twente debut i Champions League-gruppspelet. Det var tredje gången gillt, eftersom man stupat i tredje kvalomgången de två föregående säsongerna. 2008 man fick stryk av det lag från norra London, som inte spelar i snyggt liljevitt, och 2009 av Sporting Lissabon. Under dessa år och fram till ligatriumfen i våras var det förre engelske förbundskaptenen Steve McClaren som var tränare. Han har ju nu dragit vidare till Wolfsburg och ersatts av den gamle fine belgiske keepern Michel Preud´homme.

Vad finns det då att frukta från Twente, som levt i skuggan av Ajax, Feyenoord och PSV Eindhoven, men som ändå i denna skymundan skaffat sig en hel del internationell erfarenhet? Inte särskilt mycket kanske, så det är väl lite Young Boys-varning! Men det faktum att man hamnade före ovan nämnda holländska storklubbar borde väl vara tillräckligt för att få varningsklockorna att ringa.

Om man går igenom listan på spelarna i Twentes trupp får man väl inte samma skrämselhicka som när man läser till exempels Inters dito. I Hollands VM-trupp fanns bara en Twente-spelare med, målvakten Sander Boschker. Den 39-åringe veteranen fick dock inte lira och har bara gjort en enda landskamp, men blev ändå rekordhållare. Han är nämligen både den äldste debutanten i holländska landslaget och den äldste landslagsspelaren överhuvudtaget. Jag vet inte om han är skadad, för i de första matcherna av säsongen har bulgaren Nikolay Mihaylov med den äran stått mellan stolparna. De tre första ligamatcherna släppte han inte in ett enda mål. Att nollan hållits intakt för Twente kan också tyda på ett ramstarkt försvar som mönstrat kvartetten Dwight Tiendalli, Peter Wisgerhof, Douglas och David Carney. Douglas är tydligen en duktig brasse och Carney spelade två av tre VM-matcher för Australien och tidigare Championship-fotboll för Sheffield United. Fast han är historia nu för Twente. Han har sagt bye bye till Champions League-fotboll för att i sista minuten ha bli klar för Blackpool.
På mittfältet har det handlat om Wout Brama, Nacer Chadli (efter att Cheick Tioté nyligen försvann till Newcastle), Theo Janssen (som inte fick inte plats i holländska VM-truppen, men togs ut till EM-kvalmatcherna i höst) och Emir Bajrami, svennen ni vet. I anfallet har costaricanen Bryan Luiz spelat med antingen Luuk De Jong eller österrikaren Marc Janko. Den senare kan stångas med Peter Crouch i straffområdena, för med 1,97 är han bara fyra cm kortare än vår Crouchinho.

Tidigare kände jag bara till två av Twentes spelare, för jag måste erkänna att jag tagit andra resurser i anspråk till denna artikel än min egen minnesbank. Anledningen till att jag kände till dem var endast för att de är svenskar. Förutom Bajrami handlar det om Rasmus Bengtsson från det vackra landet Skåne. By the way, hur många kände jag till i Young Boys? Möjligtvis en av spelarnas tvillingbror. Andra svenskar som burit FC Twentes färger är Kennedy Baki…, ja ni vet vem jag menar, Daniel Maestro och Sharbel Touma. Riktigt bra spelare som lirat där var Arnold Mühren, Ronald de Boer, René och Willy van de Kerkof, Eljero Elia och en viss Martin Jol, som spelade där 1979-1982 innan han drog till West Bromwich. Och gamle Malmö FF-bekante tränaren Frans Thijssen lirade för Twente mellan 1973-1979. Däremot kan man tvivla på förmågan hos en kille som Fred Rutten. Han kanske var alldeles för länge (1979-1992) i Twente?

Hemmaarenan De Grolsch Veste invigdes 1998 och tar 24,000 åskådare. Vi hoppas ju alla att supportrarna inte får anledning att fira, och definitivt inte med fyrverkerier. Det har nämligen gått illa förr, År 2000 dödades 23 människor i Enschede när ett fyrvekerilager exploderade. Nej, de holländska fansen kan gott hasa sig hemåt i sina träskor dystert muttrande på sitt obegripliga språk, som gör sig bättre i tryck än som ljud.

Av: Leif Håkansson