Av alla motståndare i Premier League ger Manchester City mig mest ångest. Mötena lagen emellan slutar vanligtvis i moll för oss Spursfans. Känslan inför dagens möte var sedermera som alltid och statistiken talade sitt tydliga språk. Åtta förluster på nio möten och 9-28 i målskillnad. De båda argentinska tränarna har dessutom mött varandra elva gånger i seriespel varav Pellegrini gått segrande ur nio och Pochettino noll. Dagens möte var alltså inbäddat i ett tjockt täcke av brutal ångest.

Första halvlek talade också för att det skulle finnas fog för en extra gravöl efter slutsignal. City rann genom Spurs försvar på typiskt City-manér och värst var det för Walker och Alderweireld som var minst två man för kort mot Sterling och Kolarov. Våg på våg kom anfallen mot den vilsna backlinjen. Agüero snurrade bort både tre och fyra försvarare och det spelade mindre roll att Dier och Alli för dagen spelade som extra försvarare. Det räckte helt enkelt inte till.

Framåt såg det inte heller speciellt stabilt ut. Son spelade bort i stort sett varje boll han fick, Eriksen var effektivt bortplockad av Fernando och Fernandinho och Kane skulle i vanlig ordning göra allt själv, utan lycka. Den enda som verkade ha snörat på rätt sko på rätt fot var Lamela som stod för en stabil halvlek.

I matchminut 25 hände det som inte fick hända. Som om inte Walker hade haft det tufft nog slår han bort en passning utanför offensivt straffområde och City kontrar så snabbt att inte ens domarlaget hinner se att DeBruyne är i offside när han sätter dit 0-1. Att behöva förlora på ett sånt enkelt misstag är såklart extra gruvligt och gravölen avancerade till att bli en gravwhisky i mitt huvud.

Strax innan halvtid händer dock något fullständigt ologiskt. Kane spelar en tydligt offside-stående Walker som inte blir avblåst och den enda anledningen till det kan bara vara att assisterande domaren vid det här laget tyckte så synd om Walker att han lät det bero. Kyle skickar in bollen på Son som inte alls lyckas överlista Caballero och DeBruyne skickar en osedvanligt korkad passning rakt ut i banan. Där står bara Eric Dier som tar i som aldrig förr från 30 meter och skickar in bollen via stolpen.

1-1 slutar halvleken. Spurs har ägt bollinnehavet men City har varit det bästa laget. Spurs spelar dessutom som de gör i alla matcher. Man tar ingen hänsyn till motståndet. En naiv taktik kan jag tycka och jag bävar inför andra halvlek.

Andra halvan av matchen händer något som jag inte kan sätta fingret på. Spurs är bättre, till och med bättre än City. Faktum är att vi utklassar City. Jag var tvungen att efter matchen titta igen. Jag spolar tillbaka och försöker analysera. Ingen direkt skillnad i taktik syns. Kanske är vi mer kontringsbenägna men annars är det ingen spelmässig skillnad mot första halvlek. Förutom på en post. Inställningen. Spurs går in med hjärta och själ i varje duell under hela andra halvlek och det gör att vi vinner matchen klart och odiskutabelt. Vi tar målen i ordning.

2-1: Spurs får frispark till höger om straffområdet efter en kontring. Lamela lyfter in bollen på Alderweirelds hårdsprayade kalufs och Caballero har inte en chans att ta den eftersom han håller på med något annat.

3-1: Lamela rycker loss i en kontring och blir nedgjord utanför straffområdet. Eriksen tar frisparken, sätter den i ribban och Kane lyfter in returen onödigt snyggt i öppet mål ur offsideposition.

4-1: Inbytte N’Jie tar sig snyggt fram på högerkanten i en kontring och skickar in bollen på Lamela som har lämnat nerverna i omklädningsrummet och gör bort både målvakt och Demichelis innan han lägger in bollen i mål.

Två nämnare är omöjliga att undvika när man ser på målen i andra halvlek. Kontringarna, som var ett misslyckande hela första halvlek, lyckades plötsligt och Lamela är med på samtliga mål. Erik Lamela är dessutom så bra idag att jag faktiskt tror att han kan ha gjort sin karriärs bästa match hittills.

Det kunde stått 5-1 vid avblåsning om Son hade låtit bli Chadlis nick som ändå hade gått in, men Son ville förgylla sin annars ganska mediokra insats genom att tjuva till sig ett mål. Tyvärr stod han dock offside och blev för ovanlighetens skull idag avblåst för det. Vem som slog hörnan? Erik Lamela.

Vi kommer in med pondus och karaktär vilket resulterar i fem gula kort i andra halvlek, men det var precis vad som krävdes. Vi förlorade bollinnehavet i andra halvlek, men var det bättre laget. Vi var så bra så att vi utklassade titeljagande Manchester City med 4-1. Tre av målen är offsidemål men hade dessa blåsts av hade vi fortfarande vunnit med 2-0. Kane gör sitt första Spursmål för säsongen och Lamela är bäst på plan. Naturligtvis fullkomligt ologiskt men en dag som denna har logik ingen förankring i min värld. Det är det här den här sporten handlar om. Himmel eller helvete

Gravölen som står på kylning överlever ett tag till men nu ska jag ta mig en rejäl jävla whisky.