Boxing day. En klassisk engelsk fotbollsdag. Stormvindar och spöregn hindrar inte britterna att gå man ur huse för att uppleva världens bästa sport. Arenorna är fyllda till sista sittplats väder och vind till trots. Så även på White Hart Lane där Spurs välkomnade Norwich idag.

Första halvlek börjar trevande ur Spursk synvinkel med ett piggt och rappt Norwich med påfyllt självförtroendekonto efter trepoängaren på Old Trafford senast på motståndarhalvan. De första tjugo minuterna står faktiskt bortalaget för de vassaste chanserna och Odjidja tvingar Lloris till en kvalificerad räddning redan i femte matchminuten. Sedan tar Tottenham över matchen.

I minut 26 petar Alli in en delikat djupledsboll för Kane att springa på. Även Norwichs yngling i målet, Declan Rudd, väljer att rusa ut och det uppstår ett chicken race spelarna emellan. Kane lyckas dock få det långa benet på bollen först innan Rudd fäller honom. Straff tilldöms Tottenham och det är en solklar sådan. Harry Kane är Harry Kane och han tar straffarna i Tottenham. Så även denna och den slås mitt i mål. Distinkt 1-0!

I 43:e minuten kommer Spurs i en kontring och Alli för upp bollen centralt. Med sig har han Lamela åt vänster och Kane åt höger. Passningen går till Kane som får Bassong mot sig i straffområdet. Alli stannar upp strax utanför och viftar efter bollen, men Harry Kane är Harry Kane och Harry Kane tar avsluten själv. Den här gången placerar han den stenhårt lågt vid bortre stolpen. 2-0!

Lagen går till halvtidsvila och Norwich är nere på jorden igen. Pochettino har ställt bästa möjliga elva på planen och med nästa match om två dagar är frågan hur han ska lägga upp taktiken inför andra halvlek.

I andra halvlek kontrollerar Spurs spelet. Alli löper för hela laget, Lloris visar världsklass när han väl blir testad, Dembele är lika följsam och harmonisk som vatten och Harry Kane är Harry Kane. Endast vid ett fåtal tillfällen tillåts Norwich komma upp offensivt. Eriksen har ätit för mycket dansk fläskstek på julbordet och är inte på topp idag och blir följaktligen utbytt mot Carroll i 72:a minuten. Åtta minuter senare tillåts han komma förvånansvärt ostörd utanför offensivt straffområde och drar in en hård vrist i bortre hörnet. 3-0!

Tottenham kommer fyra mot en försvarare och målvakt men Lamela kladdar till det och ett uppenbart mål blir till intet. I första halvlek är det bara en demonräddning som hindrar Alderweireld från att knoppa in en hörna. Överlag spelar man med stort självförtroende och segern var rättvis.

Spelarbetyg:

Lloris – 8 – En världsmålvakt, trots att han inte har allt för mycket att göra idag.

Walker – 7 – Stabil insats.

Alderweireld – 8 – Vass framförallt offensivt idag.

Vertonghen – 8 – En sann general bakåt idag.

Davies – 7 – Ett par övermodiga aktioner som kunde gått illa. Assisten väger upp.

Dier – 6 – Ingen Dier-match idag och han är inte involverad speciellt mycket.

Dembele – 8 – Vilken fröjd att se denna man spela. Idag är han dessutom oerhört viktig defensivt.

Eriksen – 6 – Kommer inte alls med i matchen men har ett par giftiga hörnor.

Alli – 9 – Är otroligt viktig för Spurs offensiv.

Lamela – 7 – Tenderar att bli för bollkär och spektakulär. Annars en stabil match.

Kane – 9 – Förutom målen växer han in mer och mer i rollen som ensam anfallare.

Avbytare:

Carroll – 7 – Kommer in och gör mål.  Jag tror han kommer bli en viktig spelare för oss framöver.

Sonny och Chadli spelade för lite för ett betyg.

Eriksen spelar långt från sin förmåga idag, ändå vinner vi med 3-0. Det är en stor skillnad mot hur det såg ut för ett par månader sedan. Alli erbjuder det jag efterfrågat de senaste åren; rörlighet och vilja att löpa. Idag är han bäst på plan.

Idag tappar United, Crystal Palace och Watford poäng och vi skapar oss en liten springa ned till dem. Vi spelar med bästa möjliga lag idag. Det gör även alla andra lag. Så har det alltid varit. Eventuella rotationer sker på måndag.

Skrivet av: Niclas Mahlm