Matcherna på annandan gick vår väg. Watford och Crystal Palace tappade poäng. United och Leicester förlorade och Arsenal blev utskåpade mot Southampton. Bara City och Spurs tog tre poäng i toppstriden. Det gör att vi ligger på en fjärde plats, två poäng ner till femman Palace och tre poäng upp till trean City samt sex poäng bakom serieledande Leicester. Dessutom har vi bäst målskillnad i ligan tillsammans med Manchester City, men har släppt in minst mål av alla.

Statistiken talar tydligt för vad jag känt hela säsongen. Vi har ett sällsynt starkt försvarsspel numera och med rådande form, eller brist av sådan, bland våra konkurrenter ser jag försiktigt hoppfullt på säsongen 15/16 som den då vi faktiskt kan placera oss riktigt högt upp i tabellen i maj. Det betyder dock att vi måste slå lag som Watford på vägen, något som inte bör te sig alldeles för övermäktigt.

Likt Leciester och Crystal Palace presterar Watford bättre än vad man borde göra och när vi imorgon åker till Vicarage Road ställs vi mot Premier Leagues formstarkaste lag med 13 inspelade poäng på de senaste fem matcherna och 11-4 i målskillnad. Man ligger på en sjunde plats, endast tre poäng bakom Spurs. Det borde bli en ganska jämn batalj?

Om vi tittar på de fem matcher som formen beräknas på har Watford spelat enligt följande resultat i kronologisk ordning; en knapp vinst borta mot ett sällsynt uselt Aston Villa, en stabil 2-0-seger hemma mot intetsägande Norwich, en knapp bortaseger mot hopplösa Sunderland, en klar vinst hemma mot trevande Liverpool med 3-0 och ett relativt orättvist kryss nu senast mot ett vilset Chelsea borta. Det är inga resultat, bortsett möjligtvis Liverpoolmatchen, som överraskar mig.

Jag är självsäker på en vinst imorgon. Inte alls för att jag är en speciellt optimistisk människa när det kommer till mina olika favoritlags kommande prestationer, utan för att jag inte kan minnas att jag sett Tottenham så här stabila och målmedvetna någonsin förr. Pochettino ser precis som jag att det finns goda möjligheter att göra en mycket fin säsong nu, men det vore tjänstefel av honom att uttala dessa ambitioner högt med tanke på den bristande rutin truppen faktiskt besitter. Han kommer dock kräva full fokus av sina mannar i morgondagens match och det ska räcka för en vinst.

Watford är de facto ett svagare lag än Tottenham och det vet de själva om. Därför ser matchtaktiken olika ut beroende på vilka man möter. Är det en jämbördigt lag på andra sidan spelar man ett öppet och passningsinriktat spel, möter man ett bättre lag krymper man avståndet mellan lagdelarna och spelar omställningsspel. Deras starkaste hot är naturligtvis Odion Ighalo som lyckats peta in 13 mål så här långt. Ighalo är en kraftfull och snabb forward som kräver att Jan och Toby är på tårna. Kapten Troy Deeney är även han en kompetent spelare och kräver uppmärksamhet. Förutom dessa ska vi åter stifta bekantskap med Huerelho Gomes och Etienne Capoue.

Tottenham genomförde matchen mot Norwich på bästa sätt och enligt Pochettino gjorde man det utan att ta ut sig allt för mycket. Dembele åkte dessvärre på en lättare fotskada igen och lämnas att vila imorgon. Jag tror därför på följande uttagning:

Lloris

Walker, Alderweireld, Vertonghen, Rose

Dier, Alli

Lamela, Son, Eriksen

Kane

Det kan vara så att Carroll startar istället för Son vilket då skulle betyda att Alli kliver upp. Eriksen kanske också får vila till förmån för Chadli. Varken Mason eller Bentaleb håller för 90 minuter efter sina skador. Davies blir bättre och bättre men Rose passar bättre i denna match. Jag tror dock att Pochettino rör så lite som möjligt i uttagningen.

Slutresultat? 0-2, Kane, Alli

Skrivet av: Niclas Mahlm

PS. Inget i texten ovan kan, eller ska tolkas som någon form av jinx. DS.