Ett perfekt avslut av Martin Kelly, ett resolut försvarsspel och en nypa tur var vad som krävdes för att sticka hål på Spurs drömmar om FA-cup guld. För ja, det var vår dröm. Jag kommer alltid vara oförstående över valet att mönstra svagare elvor i cupspel till förmån för ligaspel. Pigga ben och bra spelare hjälper lag att nå sina mål, javisst, men absolut mest avgörande i min mening är kulturen i klubben. Vill man skapa en vinnarkultur som ger guldkantade resultat måste vinst vara det enda mindset som existerar.

Jag köper rotation för att hålla spelare friska och krya och jag tror 100% på att Pochettino inte medvetet försvagade laget idag. Det skulle man kunna argumentera för; Alderweireld vilades, en match-otränad Bentaleb fick chansen från start, en oerfaren junior likaså (Onomah). Och ja, med resultatet i hand så är väl det enda positiva att vi nu har mer fokus på ligan och Europa League. Men åh, vad jag älskar att se Spurs spela finaler på Wembley.

Hur i hela fridens namn lyckades vi inte göra mål idag? Redan från början tyckte jag Son visade fint initiativ framåt och likaså Alli. Stolpe-stolpe-ut hör inte till vanligheterna och hade Onomah visat mer kyla hade halvtidsresultatet sett helt annorlunda ut. Och det var just Alli som stod för det mesta av de farliga lägena framåt. I den första halvleken var det han själv som var nära att näta, och i den andra var han något mer inblandad i uppbyggnaden av anfall vilket tillät Kane att involveras lite till.

Om vi saknade udden framåt så tycker jag inte det var något emot vad vi saknade bakåt idag. Kanske är det frånvaron av Lloris, Alderweireld och Vertonghen, som gjorde försvarsspelet okoncentrerat. Bortsett från Bentaleb, som trots att han var vår sämste spelare idag gjorde en uppoffrande blockering, så lämnade det defensiva mycket att önska. Cabaye och Ledley hade lätt kunna ökat på Palaces målskörd tack vare bolltittande och svagt positionsspel från de fyra där bak. Och att Kyle Walker inte gjorde sitt andra självmål för säsongen kan han tacka en snabbt agerande Michel Vorm för.

20 skott, 66% bollinnehav – 0 mål. Fotboll kan vara så frustrerande när det slutar såhär.

Istället var det ett fysiskt Crystal Palace som försvarade lågt och satsade på kontringar som fick dra det längsta halmstrået. Zaha hittade Kelly som gjort en fantastisk löpning (som någon av våra offensiva spelare borde följt med på kan jag tycka) och högerbacken avslutade med fantastisk känsla. Kanske att Vorm ska ha bättre koll på närmsta stolpen, eller så är det bara individuell briljans från Kelly. Eller en mix.

Kul att se Adebayor tillbaka på White Hart Lane. Kul därför att det var en blek insats, som påminde alla Spursfans om varför det är en lättnad och inget annat att denna storhetsvansinniga togoles inte spelar i våra färger längre. Det låter bittert, och jag är väl en smula bitter i skrivande stund, men det hörde till matchens höjdpunkt för mig när Adebayor försökte sig på en fint nere vid sidlinjen men snubblade, ramlade och tappade bollen till inkast.

Ser nu fram emot att fokus läggs på framfart i Europa och att vi fortsätter bygga på den stabila form som ligan har inneburit denna säsong. Hoppas också att vi kan studsa tillbaka snyggt som vi brukar göra efter förluster, ett gott tecken på att vi har en stark vinnarkultur.

 

Betyg

Vorm – 6 – kan inte belasta honom helt för målet men funderar ändå på om han kunde gjort bättre ifrån sig där. Har inte samma auktoritet som Lloris.

Walker – 5- svag insats, framförallt bakåt och skulle bidragit mer framåt.
Dier – 5 – Visade svaghet i luften idag, Wickham och Adebayor hade alldeles för lätt emot Dier.
Wimmer – 5 – Svagaste matchen sedan hans introduktion, behöver han kanske Toby och Hugos inflytande för att prestera?
Rose – 6 – Spelar uppoffrande vilket jag älskar men hade lite för svårt med Zaha idag.

Bentaleb – 5 – Mycket felpass. Får en femma istället för en fyra för det defensiva slitet.
Dembélé – 5 – Såg ut som en skugga av den storspelare vi sett. Gick ut i halvtid pga lättare skada.

Alli – 7 – Såg farlig ut framåt varje gång han fick bollen men saknade den briljans han visade mot Palace senast…
Onomah – 6 – Pigg och bollvillig. Med mer speltid kommer han utvecklas till en bra spelare för oss.
Son – 7 – Var rakt på och framåt, såg pigg ut men påminde tyvärr lite om Lamela i sitt obeslutsamma sätt i sista tredjedelen.

Kane – 5 – arbetssam insats men såg inte farlig ut idag.

Inhoppare:

Eriksen – 6 – en del felpass från dansken idag som inte hade en bra dag på jobbet.
Chadli, Mason – påverkade ej spelet med sitt inhopp.

Skrivet av Robin D