Flowers and football tops – en helkväll med Erik Niva

 

En ruskig tisdagskväll i mars brukar inte tillhöra de mest minnesvärda ögonblicken i mitt fotbollsliv – men någon gång ska väl vara den första. På rockklubben KB i Malmö ställde Erik Niva ut sin otroliga samling fotbollströjor från världens alla hörn, 781 tröjor för att vara exakt, kombinerat med 90 minuters utläggning om diverse fotbollströjor med unika historier bakom sig, på ett sånt där nördigt underhållande sätt som bara Erik Niva förmår.

Textboksanvisningen till att få ut så mycket som möjligt av denna kväll (jag förutsätter att fler har biljett till den fortsatta turnén) är att ta sig dit en tid före start. Något att dricka i baren tog vi, och sen har du ett par hundra tröjor att ta dig igenom. Varje tröja har sin historia, sin plats i samlingen – och när du plockar fram en obskyr rysk tröja så ställs direkt frågan i huvudet – varför är den här? Den frågan kom upp i huvudet både en och två och tre gånger, vilket gjorde galjrotandet än mer intressant. Erik Niva var ackompanjerad av sin kollega på Sportbladet Patrik Syk, som gjorde ett bra jobb att styra in Niva på det förutbestämda spåret, vilket han vanligtvis tenderar att lämna tämligen kvickt. Med utläggningar om Luka Modrićs hemklubb Dinamo Zagreb, det tidigare svensktillhållet Hansa Rostock och den iranska minoritetsklubben Traktor Sazi rev han ner många skratt, samtidigt som den allvarliga tonen var tydlig – en underhållande kombination som gjorde det lätt att önska att de höll på i 90 minuter till. En tombola från Danderyds hembygdsförening rullades runt och gav en slumpmässig känsla som var välkommen.

Turnén är sprungen ur Erik Nivas instagraminlägg som de senaste åren haft ett genomgående tema – att föra strålkastarljuset på klubbar med en tydlig koppling till det samhälle det på ett eller annat sätt är en del av. Klubbar drabbade av krigsföring i närområdet eller föreningar som riktar fokus mot samhällsutveckling är återkommande i samlingen. Såklart fanns också ett stort antal tröjor tillhörande Tottenham Hotspur. Ett flertal tröjor tillhörande nutida Spurs-spelare i deras tidigare klubbar. En Dembélé-tröja från hans tid i Fulham, utlånade Anton Walkes i en Atlanta United FC-tröja och Wanyama i Celtic väckte den nostalgiska sidan hos mig. Ett 30-tal Spurs-tröjor från historien, den tidigaste från sent 70-tal, och en hel scen dedikerad Harry Kane. Tröjor från hans tid i Leyton Orient, Millwall och Norwich fanns med, och en landslagströja som kronan på verket.

En otroligt trevlig kväll med många likasinnade människor och en välregisserad tillställning summerar denna kväll. Stark rekommenderad!

#COYS