Äntligen dags för Premier League. För Spurs gäller det att ta sig an Leicester på bortaplan när premiäromgången avslutas med en måndagsmatch. Ett Leicester som spenderade förra säsongen i The Championship. De säkrade direktplatsen till PL redan inför sista omgången. Nykomlingar (om man nu kan kalla Leicester för det) brukar kunna göra det bra i upptakten på säsongen. Rida på hypen runt uppflyttning och den energi det ger för att senare, när serielunken sätter in, tappa intensitet, skadade slitna spelare mm. Så det gäller för Spurs att vara på tårna och komma ur startblocket flygande. Inte bara för att man möter en ”nykomling” utan för att skapa ett positivt moment i inledningen av säsongen.  

Det Leicester som vann EFL och nu äntrar PL manegen är i mångt och mycket samma lag. En del förändringar has skett i truppen men i det stora hela är det samma trupp som avslutade EFL. 

I backlinjen kan nämnas namn som Faes, Cody, Pereira och Vestergaard. Man har förstärkt med Caleb Okoli från Atalanta på mittbackspositionen. Mittfältet är den lagdel som haft mest omsättning under transferfönstret. Dewsbury-Hall och Iheanacho har lämnat och trotjänaren Marc Albrighton får inget nytt kontrakt. Rävarna har i stället tagit in Fulham bekantingen Bobby De Cordova-Reid på free transfer, lånat in Buonanotte från Brighton samt permanentat lånet av Fatawu från Sporting. I övrigt består mittfältet av gamle Spurs spelaren Winks och Ndidi. Framåt satsar Leicester på gamla säkra kort i form av Vardy, 18 mål förra säsongen, Mavididi , 12 mål förra året. Inte en trupp som skrämmer slag på PL konkurrenterna alltså men en bra start är nog nödvändigt för att undvika att hamna i nedflyttningsdiskussionerna.

På skadefronten ser det värre ut för Rävarna inledningsvis. Connor Coady, Patson Daka och Jamie Vardy är alla borta till mitten av september och Stolarczyk (MV) är ankelskadad och tillbaka tidigast i slutet på Januari. Tufft läge men de kan ändå ställa upp med en hyfsad elva i premiären.

Trolig startelva för Foxes (4-3-3):

För Spurs del ser det riktigt bra ut på skadefronten (såvida inget händer fram till måndag). Forster har fortfarande problem med en ankelskada och kommer att vara borta ett par månader till. Richarlison är tillbaka i full träning. Dock inte spelat något i försäsongsmatcherna och det är högst otroligt att han startar i matchen mot Leicester.

Efter fyra raka segrar på försäsongen, i och för sig mot ganska mediokert motstånd (Hearts, QPR, Vissel Kobe och ett kombinationslag från Koreanska K-League, kommer vi från två raka förluter mot Bayern. Känslan är att vi har lite att jobba på när det gäller att spela mot lag som är den spelförande parten. Pressen satt inte riktigt bra, svårt att komma till snabba omställningar och en del individuella misstag och bolltapp i dåliga lägen. Lite som vanligt med andra ord.

Baserat på hur Ange formerat laget under försäsongen, vilka som spelat och vilka som kommit in, och när, tror jag att han kommer att vara konservativ i laguttagningen i första matchen. Med Bissouma avstängd (internt disciplinär anledning efter lustgasepisoden) så kommer Bentancur att starta bredvid Sarr. I övrigt tror jag Ange mönstrar det förväntade laget. Även om Dejan varit riktigt bra i rollen som nia så tror jag han är tillbaka ute på sin högerkant i premiären. Med Richy borta hoppas jag Solanke får den rollen och Son som spelat ute till vänster under försäsongen kommer att fortsätta där. Det är också den positionen han är som bäst i. Ingen Johnson eller Werner från start således. Tror (tyvärr) inte heller att vi får se någon Lucas Bergvall från start. Rutinen (i form av Maddison) startar. I övrigt hoppas jag få se våra unga spelare i truppen och att de får möjlighet till några minuter i denna match.

Trolig startelva för Spurs (4-2-3-1):

Tipset blir 2-0 till Spurs efter ett sent mål av Solanke som stänger matchen.

Nu kör vi!

COYS

Mats Löfström