Äntligen hemmapremiär! 

OM vi hade vunnit mot Leicester hade känslan varit rätt bra, även om vi inte spelat bra i andra halvlek. Nu är det i stället en osäkerhet där, har vi inte kommit längre? Är vi fortfarande det där laget som börjar matcherna bra men inte skapar tillräckligt av spelövertaget, inte gör mål på chanserna som kommer och sedan viker ner sig när motståndarna börjar få momentum? 

Många spelare (Son, Maddison, Udogie) var bra i första halvlek men tappade i andra, någon borde inte ha spelat från start (Johnson), någon satt på bänken trots uppenbara formbesked under försäsongen (Kulusevski).  

Ange vill använda två snabba yttrar som kan ta sig förbi på kanten och servera bollar in i straffområdet, men frågan är om det fungerar mot lågt stående motståndarförsvar? I den typen av match är det viktigare att skapa numerära övertag och därigenom skapa chanser. Detta fungerade bra på vänsterkanten i första halvlek, Son och Maddison hade en del lovande moment, bl. a vid målet, där Maddison fick lite yta efter väggspel med Son. På högerkanten hände inte så mycket; Johnson var ganska osynlig. Romero som brukar vara pålitlig gick bort sig vid 1–1, flera exempel på att vi inte har kommit igång ännu, flera spelare ser ut att inte vara uppe på högsta nivå. Vi behöver se en rejäl förbättring på många håll framöver! Kan det komma redan mot Everton? 

Motståndarna 

Everton började säsongen på sämsta sätt, 0–3 på hemmaplan mot Brighton. I början av matchen försökte man pressa Brighton högt och man skapade också en del hörnor och frisparkar, bl. a hade man en boll inne (Harrison) som dömdes bort p g a offside.  Spurs kommer ju ihåg från förra säsongen att Everton var ett av de första lagen som satte i system att försöka utnyttja vår svaghet på fasta situationer – här finns det anledning att se upp på lördag. 

När Brighton gjorde 0–1 efter att Minteh alldeles för lätt kunde passera Mykolenko och servera Mitoma var det inte helt logiskt, men därefter började Everton att se alltmer darriga ut. Nästa misstag var när Gueye gav bort bollen på egen planhalva och Welbeck ostört fick promenera igenom och placera in 0–2. Därefter visade Ashley Young att gammal inte bara kan vara äldst utan också ha sämst omdöme när han först missar nertagningen i svårt läge och sedan drar ner Mitoma med rättvist rött kort som följd. Slut på det roliga för den dagen, ridå ner. 

Risken/problemet för Spurs kan väl vara att Everton inte gör två så dåliga matcher i rad? Sean Dyche kommer att försöka få laget att studsa tillbaka direkt, man har allt att vinna och pressen ligger på Spurs att ta tre poäng. Från förra säsongen vet vi att det var två jämna matcher, vinst 2–1 hemma med ett nödrop och poängtapp 2–2 borta efter onödigt baklängesmål i slutet. Spurs behöver få igång sitt eget spel och inte låta Everton bestämma matchbilden, annars vet vi hur det blir, mycket kamp och slit, många långbollar och nickdueller, allt sånt som Spurs vill undvika. 

Utöver tidigare kända skador (Garner, Branthwaite m fl) och avstängning (Young) är nu även mittbacken Tarkowski osäker till start, kommer att testas sent, men är ändå trolig startman om det känns bra.

Förväntad laguppställning Everton 

Hur kommer Postecoglou att reagera på insatsen mot Leicester? Vilka ändringar gör han? Backlinjen får fortsatt förtroende, möjligen kommer Udogie att kliva av tidigare om han inte är uppe i 100% ännu.   

På mittfältet vet vi att stackars Bentancur inte kommer att spela pga huvudskadan med påföljande hjärnskakning, där tror jag att Bissouma får komma till nåder igen, förhoppningsvis med fullt fokus och skärpa. Alternativet vore Archie Gray men jag tror att valet blir Bissouma. Maddison startar igen men även här kan det bli byte tidigare än i första matchen. Sarr får nog också fortsatt förtroende även om han inte ser ut att vara vän med bollen för tillfället. Vill man ha bättre fötter där kan antingen Kulusevski eller Bergvall gå in där, men Postecoglou håller nog fast vid Sarr. 

Solanke missar matchen mot Everton, ska ha fått en smäll på vristen i matchen mot Leicester. Inget allvarligt enligt Postecoglou men han missar definitivt matchen mot Everton. Trolig ersättare är Richarlison som Postecoglou menar är ”ready to go” efter att ha tränat med laget i två veckor nu efter sin skadeperiod.

I anfallet tror jag därför att Son och Richarlison blir förstavalet, medan Kulusevski kommer in i stället för Johnson. 

Trolig laguppställning Spurs 

 

Resultat? 

Förhoppningsvis en islossning med flera mål, men troligt kanske en knapp hemmavinst efter en del besvär? Repris från ifjol, 2–1 Spurs? 

COYS!

Gunnar Melkersson