Foto: tottenhamhotspur.com

Nu är det beryktade transferfönstret stängt och Tottenham är, enligt mitt tycke, både värda ris och ros. Men jag startar med det positiva:

Dominic Solanke – vi har skrivit en artikel om honom tidigare, vi är många som vet vilka kvaliteter han besitter och vilka mål han har gjort. Tyvärr är det första som händer att han blir skadad, men skall vara tillbaka efter landslagsuppehållet enligt Tottenham. Detta är en stor värvning och jag hoppas på stordåd framöver, bara han håller sig skadefri.

Talangerna – Tottenham har tänkt långsiktigt även i detta transferfönstret. Både Archie Gray och Sveriges storttalang Lucas Bergvall presenterade sig stort under försäsongen och båda har dessutom fått minuter på plan nu i inledningen av Premier League. Lucas Bergvall känner ju de flesta av oss svenskar till nu, underbarnet som länge varit på mångas läppar och en av de största svenska talangerna i sin årskull (född 2006) och dessutom numera i seniorlandslaget. Men vad vet vi om Archie Gray?

Archie Gray är det engelska (men även skotska då han fortfarande kan välja vilket landslag han vill representera) underbarnet som gått genom Leeds akademi. Redan 2021, bara 15 år gammal, satt han på Leeds bänk i Premier League, men fick ingen speltid. Sedan dess har han fått desto mer speltid i Leeds och har fått medverka i 52 matcher. Gray har representerat England i samtliga ungdomslandslag från U16 upp till U21 där han spelar just nu. Tidigare i år gjorde Gray sitt första mål för Englands U21, som kvalar till 2025 UEFA European under-21 Championship, i mötet mot Azerbajdzjan.

De sista dagarna i transferfönstret gjorde Tottenham dessutom klart med den 19 årige franska (även om han ursprungligen kommer från Martinique) stortalangen Wilson Odobert från Burnley, som förra året åkte ut ur Premier League. Odobert har även han redan presenterat sig för oss fans då Postecoglou startat honom i de senaste två matcherna och han har på inget sätt gjort bort sig! Redan 2022 gjorde Odobert debut i franska Ligue 1 med Troyes och några veckor senare gjorde han sitt första professionella mål, vilket gjorde honom till den yngsta ligamålskytten i Troyes historia. 2023 skrev han på för Burnley och gjorde 30 matcher och fyra mål i Premier League förra säsongen. Odobert har även han representerat Frankrike genom samtliga ungdomslandslag från U16 till nu i U21, han representerade dessutom Frankrike i sommarens OS-spel.

Utöver dessa talangerna som redan presenterat sig gjorde Tottenham även klart sydkoreande Min-Hyeok Yang. Denne spelar kvar i Sydkoreanska K League 1-laget Gangwon FC och kommer ansluta till Tottenham i januari.

Avslutade kontrakt – i år lyckades Tottenham med något de kanske borde försökt göra redan under förra året, nämligen att avsluta ett antal spelares kontrakt som inte tillfört något under en överskådlig tid. Jag tänker främst på Ndombele som verkligen inte rosat marknaden. Ett fel köp från första början och jag måste erkänna att det är något av en lättnad att han inte längre är kvar i klubben. Desamma kan jag inte säga om Tanganga eller Ryan Sessegnon, detta är helt enkelt två talanger som inte blommade ut som tänkt även om förhoppningen alltid funnits där. Jag hoppas verkligen att alla skadeproblem är över för Sess och jag hoppas båda blomstrar i sina nya klubbar.

Lyckade försäljningar – Höjbjerg (även om det inledningsvis är ett lån), Skipp, Rodon och Royal lyckades Tottenham få loss en del pengar på, vilket var nyttigt och även om jag har soft spot för både Skipp och Höjbjerg var det fint att de får komma till bättre ställen då de helt enkelt inte passar in i Postecoglous spelfilosofi.

Så en hel del bra har hänt under sommaren och som jag ser kan komma oss till nytta framöver, men vad är det då som inte var bra?

För att få ett lag som klarar av att prestera under en hel säsong gäller det att få in bra alternativ till samtliga positioner. Här saknar jag fortfarande påfyllnad på samtliga backpositioner. Skulle även gärna se någon mer mittfältare av rang, trots att Tottenham ändrade fokuset efter Bergvall och Grays lyckade försäsong och inledande inhopp. När fönstret stängdes kändes det ändå lite avslaget och en viss besvikelse på att vi inte kom längre i uppbyggnaden till att bli en utmanare till Premier League-titeln och erövra troféer både i Europa och de inhemska cuperna. För låt oss ändå vara ärliga – det är troféerna vi längtar efter. Jag förstår att klubben kämpade hårt för att skapa sig utrymme i truppen för framtida inköp, men jag kan inte hymla utan jag måste säga att jag hade hoppats på mer aktivitet under transferfönstret.

Det jag också ställer mig frågande till är förlängningen av Timo Werners lån. I och med köpet av Odobert borde det behovet av offensiva spelare vara tillfredsställt och vi kan se via de inledande matcherna att han inte kommer få mycket speltid. Men det är ett fint kort att ha i rockärmen om flera forwards blir skadade såklart.

Totala fönstret ser ut som följer:

IN:
Wilson Odobert – 30m euro + ev bonusar (Burnley)
Dominic Solanke – 64m euro (Bournemouth)
Timo Werner – lån med 9m euro köpoption (RB Leipzig)
Archie Gray – 46m euro (Leeds United)
Lucas Bergvall – 10m euro (Djurgården IF)
Min-Hyeok Yang – övergångssumma tba (Gangwon FC, Sydkorea)

—————————————–
UT:
Alfie Devine – Westerlo lån
Giovani LoCelso – RealBetis 10m euro + 50% av vidareförsäljningar (samt även en 30m euro köpoption på Jhonny Cardoso.)
Manor Solomon – Leeds United lån
Oliver Skipp – Leicester City 24m euro
Emerson Royal – AC Milan 15m euro
Bryan Gil – Girona lån med 15m euro köpoption
P.E. Hojbjerg – Olympique Marseilles lån med köpobligation
Joe Rodon – 12m euro
Troy Parrott – 8m euro
Tanguy Ndombele – gratis
Ryan Sessegnon – gratis
Japhet Tanganga – gratis
Ashley Phillips – lånas ut till Stoke City
Alejo Veliz – Espanyol lån
Jamie Donley – Leyton Orient lån
Dane Scarlett – Oxford United lån
Jude Soonsup-Bell – Córdoba CF (Spanish Segunda Div.) lån
George Abbott – Notts County lån
Josh Keeley – Leyton Orient lån
Charlie Sayers
Kieran Morgan
Han Wilhoft-King
Billy Heaps

—————————————–
RYKTAS UT:
Sergio Reguilon – Besiktas 8m euro?
Tyrese Hall – lån? 

Det skall bli otroligt spännande att se hur Tottenhams talanger kommer att utvecklas under säsongen och hur mycket förtroende de kommer få från Postecoglou, men det jag mest ser fram emot är att följa Solankes utveckling – kan han bli vår näste stora målgörare och frälsare? Jag hoppas det!

COYS!

Jenny Boström