Nu har säsongen äntligen kommit i gång på riktigt. 3 omgångar in parkerar vi i mitten, på 10:e plats med 4 inspelade poäng. Kryss mot Leicester i premiären följde upp med en 4-0 kross mot Everton. Trots ett spel och chansmässigt övertag uppe på St. James´ Park så lyckades Newcastle vinna med 2-1 efter att Isak satt segermålet med 10-12 min kvar. Surt såklart när vi var det klart bättre laget men matcherna ska vinnas i målprotokollet med.

Redan nu till helgen (söndag), i omgång fyra, är det dags för årets första North London Derby. Denna gång hemma på Tottenham Hotspur Stadium. Trots den lite knackiga inledningen poängmässigt är det en ganska bra känsla inför helgen. Förra säsongen mötte vi Gunners i den sjätte omgången (dock borta på Emirates). Då var läget lite annorlunda. Vi kom obesegrade i de första fem matcherna. Den gången slutade matchen 2-2 efter två mål av Son i andra halvlek (och ett självmål av Romero i inledningen).

Trots den inledningsvis magra poängskörden har spelet bitvis sett riktigt bra ut. Vi skapar mycket lägen men är lite sämre på att sätta dit dem. Solanke debuterade i Leicester-matchen och såg ut som den nia vi saknat i vårt spel. Efter att startat samtliga 38 matcher förra säsongen för Bournemouth så räckte det såklart men en match innan han blev skadad ☹. Den ”naturlige” ersättaren Richarlison skadade sig på träning inför Everton-matchen så det blev en del omkastningar i uppställningarna. Odobert kom in och visade fina kvaliteter. Fick spela både till vänster och höger och gjorde det bra. Om han lyckas anpassa sig till spelet i PL kommer han att bli väldigt nyttig för vårt anfall. Även Mickey saknades mot Newcastle efter skada i matchen mot Everton. Dragusin fick hoppa in och gjorde det OK men känns inte lika säker och stabil som Mickey. Mot Newcastle fick vi också se Dejan som nia, något han klarade godkänt. Vår andra svenske Spurspelare, Lucas Bergvall, har fått hoppa in i slutet av matcherna och samlat ihop 55 min så här långt. Blivit mer och mer bekväm när han kommit in och blivit bättre och bättre efter utskällningen av Vic i första matchen.

Arse har inlett säsongen lite upp och ned. Vinst mot Wolves och stark vinst (0-2) borta mot Villa men fick ”bara” 1-1 hemma mot Brighton senast. Sett hyfsat stabilt ut utan att övertyga. Kan det vara så att maskineriet börjat hacka lite? En av anledningarna till att Arsenal lyckats så bra de två senaste säsongerna är att de varit förskonade från längre, svårare skador på sina nyckelspelare och kunnat ställa upp med bästa laget i princip varje match. Blir spännande att se hur de reagerar nu när skadorna kommer.

Läget i trupperna

Redan nu till helgen kommer det första testet för Arse. En hel drös spelare på skadelistan sedan tidigare (Merino, Tomiyasu, Tierney, Jesus). Declan Rice blev utvisad senast mot Brighton och saknas på Söndag. Calafiori åkte på en smäll i veckans NL match precis som Ödegaard. Ödegaard linkade ut i matchen mot Österrike med en befarad ankelskada. Oklart läge men röntgades på tisdagen och det verkar inte vara någon fraktur i alla fall. Om inget annat är trasigt eller uttänjt ska det inte vara nån större fara men han beräknas vara borta 2-3 veckor. Även Timber dras med en känning och är i dagsläget inte 100% klar för start. Men i vanlig ordning när det gäller NLD kommer det att vara 11 uppumpade Arse spelare som kommer att ge allt så det gäller att vi är med i 90 min och vi ska ta 3 poäng denna match.

Arteta har inte förändrat startelvan särskilt mycket de 3 föregående matcherna men till helgen blir han tvungen att stuva om lite. Då samtliga tilltänkta startspelare på mittfältet saknas tror jag Arteta väljer en lite mer defensiv uppställning, 4-2-3-1, där han satsat på speed och snabba omställningar till frontfyran. Jorginho tar Rice plats på mitten bredvid Partey. Om Timber inte kan spela utgår jag från att Zinchenko tar platsen till vänster i backlinjen.

Trossard brukar vara lyckosam mot oss (tyvärr) så jag tror han tar platsen som nr tio denna match och ute till vänster får Sterling får debutera i Arsenaltröjan. I övrigt är anfallet intakt med Saka och Havertz. Arteta är inte främmande för att ge unga spelare chansen, även i ett NLD så om Arteta väljer att fortsätta med sin vanliga 4-3-3 uppställning är det möjligt att Nwaneri kommer in till höger på mitten (bredvid Partey) och Jorginho spelar lite mer tillbakadraget. Om så blir fallet tror jag att Sterling lämnas utanför startelvan denna gång och Trossard tar platsen ute till vänster. Dock bygger det på att Arteta tror/vill kontrollera mittfältet med mycket bollinnehav. Jag tror dock att han väljer det föregående alternativet med att låta Spurs ha bollen och gå på vassa omställningar i stället.

Trolig startelva för Woolwich:

 

Hur är läget i Spurs trupp inför matchen då?

Mickey är troligtvis tillbaka i backlinjen. ”Vilades” mot Newcastle, mer som en försiktighetsåtgärd. Spelade inte heller i Hollands NL matcher i veckan. Solankes status är lie mer oklar. Enligt Ange var han nära återkomst redan mot Magpies men sparades för att vara 100% när han väl är tillbaka. Enligt de senaste rapporterna kommer han att vara tillbaka mot Arse på söndag. Richarlison, som skadade sig på träning innan Everton-matchen, är fortfarande inte tillbaka. Det tar nog 1-2 veckor till innan han är tillbaka. Bissouma haltade ut i Malis match i veckan men det verkar vara av det lindrigare slaget. Han återvände snabbt till London för behandling. Enligt ryktena gör han allt han kan för att vara tillgänglig till Arsenal-matchen då det gäller att vinna tillbaka Ange´s förtroende efter gasincidenten. I övrigt ska resterande vara tillgängliga.

Trots förlusten mot Newcastle senast tror jag Ange var nöjd med det han fick se. Jag tror att Ange satsar på rutin i denna match. Son ute till vänster, Solanke tillbaka som nia och Kulan tar platsen ute till höger. Ett mittfält med Madders, Biss och Sarr. I backlinjen kommer Mickey in i stället för Dragusin. Ingen Bergvall från start denna match heller således.

Trolig startelva för Spurs:

Så här innan helgen börjar anspänningen och nervositeten byggas upp men jag känner ändå ett stort mått av lugn infinna sig. Det känns som vi kan göra match av detta på hemmaplan men krävs att vi är påkopplade i 90 min (+ tillägg). Vinst på söndag skulle ge lite moment framåt. Efter NLD har vi Brentford, United och Brighton innan det är dags för nästa NL uppehåll. Skulle gärna se att vi åtminstone låg topp 5 vid breaket med bra häng poängmässigt uppåt men då krävs nog minst 9 poäng på de kommande fyra matcherna.

Tips: Tippar som vanlig med hjärtat. 3-1 till Spurs. Dejan gör minst 1 och jag tror även Solanke hittar nätet denna match.

Nu kör vi!

COYS

Mats Löfström