Motståndarna

Brentford hemma – inte helt lätt uppgift, de har förlorat borta mot Liverpool (0–2) och City (1–2) men vunnit hemma mot Crystal Palace (2–1) och Southampton (3–1). Förutom det har de vunnit i Carabao Cup mot Colchester och Leyton Orient.

Fullt godkänd inledning på säsongen alltså, framför allt gjorde man en bra match senast mot City där man tog ledningen direkt efter mål av Yoane Wissa. Wissa är skadad efter den matchen och kommer inte att spela mot Spurs, vilket definitivt är en fördel för oss. Förra säsongen vann vi hemma 3–2 efter en svängig match där vi låg under men vände till 3–1 innan Ivan Toney fick chansen att reducera.

Brentford under Thomas Frank är alltid väldisciplinerade och svårspelade, de har dessutom utvecklat det egna spelet sedan förra säsongen. Guardiola var väldigt berömmande mot Frank efter den senaste matchen, så pass att vissa t o m spekulerat i att Frank skulle vara en möjlig efterträdare i City.

Man kan förvänta sig att de kommer att variera sitt spel mot oss. De kommer dels ha självförtroende nog att försöka spela sig ur vår höga press, dels emellanåt söka sina snabba anfallare Bryan Mbeumo och (troligen) Kevin Schade med den långa bollen bakom vår höga backlinje.

På mittfältet kommer de med en nordisk kombination med norrmannen Kristoffer Ajer och danskarna Norgaard och Damsgaard, som är tuffa fysiskt men också tekniskt kapabla. Här behöver Spurs återigen visa att man kan ta kommandot.

De är också vassa på fasta situationer och kommer nog att ha med sig att Spurs släppte in 14 mål på just fasta situationer under förra säsongen, mer än ett var tredje match alltså.

Trolig laguppställning Brentford:

Spurs

Derby igen alltså och Tottenham har förlorat 6 av de senaste 9 derbymatcherna, en trend som behöver ändras. Återigen en match som måste vinnas för att skapa arbetsro och tro på projektet Angeball.

Cupäventyret mot Coventry är bara att glömma, med 8 ändringar från senaste startelva och en tyvärr väldigt svajig Forster i målet var det väl ingen värdemätare av var Spurs står. Det enda positiva från matchen (förutom vändningen och avancemanget) var väl att Maddison och Kulusevski båda två gjorde avtryck när de kom in i andra halvlek. Dessutom fick Brennan Johnson göra mål vilket ju var en förhoppning inför matchen.

Wilson Odobert är skadad och missar matchen men Timo Werner ska kunna spela. Bissouma tränade på fredagen och ska vara redo för spel. Richarlison är fortfarande inte tillbaka i träning.

Ambitionen måste återigen vara att föra spelet som Spurs har gjort i alla matcher hittills med högst bollinnehav av alla lag. Bollinnehavet i sig vinner som vi vet inga matcher, framför allt behöver Spurs börja flytta boll snabbare och våga utmana i djupled. Här har Maddison och Kulusevski stort ansvar att se till att det händer.

Jag kan tänka mig att Postecoglou väljer samma startelva som mot Arsenal. Möjligen skulle han kunna välja Bissouma i stället för Bentancur för att få snabbare (men med lite mer risk) spel framåt. Där Bissouma söker upp och vänder bort motståndaren för att skapa yta åt sig själv, väljer Bentancur oftare det långsammare och säkrare alternativet. Vilket val det blir beror väl dels på hur redo Bissouma är, dels på vad Postecoglou väljer rent taktiskt.

Framåt väntar vi på att Dominic Solanke ska komma i gång och bli den striker i Spurs som han visade sig vara förra säsongen i Bournemouth. Det kommer väl att lossna mer och mer framöver, men det vore väldigt lämpligt om det kunde bli nätkänning redan mot Brentford. Med lite bättre bollar in från Son och Johnson så kanske det händer?

Trolig startelva för Spurs:

Jag tror på en jämn match och hoppas på en uddamålsvinst, 2–1.

COYS!

Gunnar Melkersson