Som om det inte var nog med matcher i serie och inhemska cuper så drar nu Europa League i gång. En turnering som likt Champions League ändrat form till en stor tabell med alla 36 lag. Varje lag spelar 8 matcher, 4 hemma och 4 borta. Man möter två lag från varje seedningsgrupp. När alla matcher är spelade går dom topp 8 lagen i ligan vidare till utslagsfasen och lag 9–24 paras ihop och slåss om en plats i 16-delsfinal.

Först ut för vårt kära Spurs är Qarabag från Azerbajdzjan, en klubb vi mött tidigare i denna turnering. 2015 ställdes lagen mot varandra och Harry Kane avgjorde med 0–1 borta och Son och Lamela följde upp hemma på White Hart Lane i 3–1 segern.

Vad är det då för motstånd vi ställs emot? Qarabag är som sagt hemmahörande i Azerbajdzjan och prenumererar på inhemska titlar. Laget har vunnit ligan varje år så långt bak jag bemödade mig att titta. Som seriesegrare får man kvala för att ta sig in i Champions League och i år tog det stop mot Dinamo Zagreb med totalt 0–5. Laget består av en merpart spelare från det egna landet spetsat med ett antal brassar, en tysk, en polack, en ghanan och några fransmän (säker missat någon). Sett till spelare så är det inga namn man som rimligt nördig känner igen från andra lag. Uppställningsmässigt så verkar man spela en 4-2-3-1 uppställning vilket matchar ganska väl mot vårt 4-1-2-3. Känslan är att det kommer bli viktigt för spelarna att vinna sin enskilda match med motståndarna och att vi bör vara bättre än våra motståndare på varje position.

Hur är då läget i vårt kära Spurs? Fortsatt skadade är Richarlison och Odobert och missar således Europa League premiären. Med tanke på att vi möter United på söndag så får man hoppas att Ange roterar lite i truppen och ger speltid till dom som inte spelat så mycket i inledningen av säsongen. Listan är lång och tänker främst på: Forster, Davis, Spence (tyvärr inte intagningsbetyg då ej registrerad i Europatruppen) Dragusin, Sarr, Gray, Bergvall och Werner. Kanske kan även vissa unga spelare få speltid som Moore och Lankshear. Därmed svårsiat om en potentiell startelva. Men ger mig på en gissning.

 

Hur går det då? Detta är en match som vi ska vinna på pappret och klart dessutom. Dock funkar det inte så i fotboll och större mirakel har skett. Hoppas på ett tidigt ledningsmål och gärna att Solanke får öka på målkontot i liljevitt. Kan vi hålla upp passningstempot och undvika det långsamma handbollsliknande anfallen vi ibland faller in i mot lågt stående försvar, så ska det inte vara något snack. Som vanligt tror jag bara på vinst och slutresultatet skrivs till 3-0.

 

COYS!

Gustaf Jonsson