Efter andra Nations League uppehållet för säsongen är det äntligen dags för PL igen. Full omgång på schemat med 7 matcher på lördag, 2 på söndag och omgång 8 avslutas på måndagskvällen med mötet Forest – Palace. För oss Spursfans, som inte befinner sig på hösten medlemsresa (och således på plats), blir det att logga in på Amazon Prime eller hitta en fulstream på lördag eftermiddag då matchen går redan 13:30.  För motståndet står våra Londongrannar i West Ham hemma på Tottenham Stadium.

Ett West Ham som inför omgången parkerar på en tolfte plats, 2 p efter Spurs i tabellen. Nya managern Julen Lopetegui, som kom från Wolves inför säsongen, har inte fått en drömstart. West Ham, har precis som vi, startat hösten lite hackigt med förlust i premiären mot Villa hemma. Resultaten har varit lite upp och ned med två segrar, två oavgjorda och 3 förluster. Kommer dock från en stabil 4-1 seger hemma mot Ipswich i senaste omgången.

På spelarfronten är mycket sig likt i West Ham denna säsong även om de har en del intressanta nyförvärv. Areola och Fabianski är en pålitlig duo längst bak. I baklinjen är det en del nya ansikten (i alla fall i West Ham tröjan). Emerson är kvar men sedan är det mest nytt. Wan-Bissaka har anslutit i år från United. Todibo har lånats in från Nice och Maximilian Kilman har hämtats från Wolves. Dessa har spelat de senaste matcherna från start. Kvar i backlinjen finns även rutinerade rävar som Mavropanos och Coufal. På mittfältet har Lopetegui mestadels spelat kvintetten Rodriguez (ny från Real Betis) Kudus, Paquetá, Soucek och Bowen. Framåt har Michail Antonio startat alla matcher utom i 0-3 förlusten mot Chelsea. Har dock bara mäktat med ett mål så här långt. Framåt har Lopetegui även tillgång till Danny Ings (han är faktiskt bara 32 år!) samt kanske den på förhand mest emotsedda värvningen, Niclas Füllkrug från Dortmund. 3 kortare inhopp i de första matcherna har det blivit så här långt för tysken.

Spurs kommer från den sämsta ligastarten på många år. 10 poäng på 7 matcher hittills och en 9 plats är inte den start vi hoppats på. Bitvis bra spel och många chanser skapade men svårt att stänga matcherna och få med oss de poäng vi ”borde haft”. Onödiga poängtapp mot Leicester, Newcastle och Arse och nu senast mot Brighton har gjort att vi ligger där vi ligger. Det är nio poäng vi mer eller mindre gett bort i dessa matcher. Med dessa i bagaget hade vi legat i topp på tabellen nu. I ligan väntar ett hyfsat bra schema framöver. West Ham (h), Palace (b), Villa (h), Ipswich (h), City (b), Fulham (h) och Bournemouth (b). Det borde kunna resultera i 16-18 poäng till. Efter det kommer decemberfönstret då vi trycker in 6 matcher på 28 dagar. Här finns det mycket poäng att vinna eller förlora. En liten sämre period här och det kan se riktigt mörkt ut. Går vi dock in och levererar har vi ett bra positivt momentum som kan räcka långt under våren.

Läget i trupperna

West Ham

Som läget är idag (17 okt) så är det bara Füllkrug som är tveksam till deltagande. Han utvärderas dag för dag men verkar inte vara tillgänglig för spel. Han var heller inte med i Tysklands trupp under Nations League uppehållet. Svårt att se att han skulle vara tillbaka på bänken till lördagens match, ännu mindre vara aktuell från start. I övrigt är alla spelare tillgängliga.

Nye managern Lopetegui har provat lite olika uppställningar (men oftast med samma spelare) och samma utfall men oftast har han kört på en 4-1-4-1 uppställning med nye argentinaren Rodriguez som defensiv balansspelare bakom Paquetá och Soucek och med Kudus och Bowen som breddare. Antonio har fått förtroende att starta på topp. Senast mot Ipswich räckte det till en stabil 4-1 seger hemma men jag tror att Lopetegui väljer att starta med en liten defensiv uppställning mot oss.

Trolig startelva för West Ham (4-2-3-1):

För Spurs har vi fortsatta skadebekymmer. Richarlison fortfarande borta. Senaste uppdateringen är att han ev. kan vara tillbaka i början på november. Sons lårskada läker långsamt. Tveksam om han är tillbaka i helgen. Vore nog bättre att låta honom bli 100% återställd då vi kommer att behöva rotera rejält under december matcherna? Lite samma med Odobert. Tror ingen av dessa tre finns med mot Hammers. Bergvall lämnade landslagssamlingen senast med en befarad skada. Försiktighetsåtgärd. Förhoppningsvis finns han med på bänken på lördag i alla fall.

Senaste matcherna har Ange gått över till en mer renodlad 4-3-3 modell med Bentancur som balansspelare bakom Dejan och Madders där Porro och Udogie fyller på efter kanterna (och inverterat). Framåt har Brennan kommit in i ett riktigt målstim. Werner har också gjort bättre matcher, trots att han fortfarande inte alltid är vän med bollen och missar på tok för mycket målchanser. Förutom andra halvlek mot Brighton så har detta fungerat ganska bra och jag tror att Ange kommer att spela likadant mot Hammers. En varning är dock på plats. Hammers är ett betydligt bättre omställnings och kontringslag än Brighton och dessutom farliga på fasta så här behöver vi verkligen se upp och se till att stänga matchen ordentligt. I annat fall kan detta bli (ytterligare) en tråkig lördag.

Trolig startelva för Spurs (4-3-3):

 

Förhoppningsvis har landslagsuppehållet gett lite tid för nödvändig reflektion och dra upp strategier för hur vi ska kunna stänga matcherna och inte råka ut för en ”andra halvlek mot Brighton” igen.

Vi har visat att vi kan spela bra, rolig och underhållande fotboll men att vi också har ordentliga svackor, i samma matcher. Är vi inte påslagna och fokuserade i 90 minuter så kommer det att straffa sig, vilket det också gjort. Hoppas att killarna behåller skärpan hela matchen på lördag så ska vi nog kunna bokföra ytterligare 3p på kontot. Inte minst viktigt då Sweden Spurs medlemsresa är på plats och gör allt för att heja fram laget. Man vill ju att det ska bli ett positivt minne för dem att ta med sig hem.

Nu kör vi!

COYS!

Mats Löfström