Från West Ham till Europa – Tottenham siktar på tredje raka segern i europa

 

Man börjar snart vänja sig med det tighta matchschemat. Förra årets frånvaro från europaspel var en miss enligt många, enligt andra var det bra. Vi blickar snabbt framåt efter Tottenhams briljanta seger mot West Ham på hemmaplan i lördags.

Efter Tottenhams makalösa tapp i Premier League borta mot Brighton den sjätte oktober så känns resultatet i helgen mot West Ham perfekt. En okej första halvlek med starkt försvarsspel från bortalaget gjorde det svårt för Tottenham att bryta dödläget. Men, vår super-svensk Kulusevski, som många gånger förut, klev fram även i denna match. Andra halvlek var briljant. Kliniska avslut, rappa omställningar och ett rejält slag från Kudus. Det var precis vad Spurs behövde för att studsa tillbaka.

Men nu blickar vi framåt mot AZ Alkmaar hemma på Tottenham Hotspurs Stadium. Matchen spelas 21.00 den 24 oktober, med andra ord på torsdag. Den sänds på Disney plus i vanlig ordning.

 

Det nederländska laget ligger just nu på en femte plats i eredivise med en ganska knackig form. En match vunnen på de fem senaste lyder facit, men det ska inte tas för givet. Med Troy Parrot i god form, den gamle ungdomsspelaren från Spurs, kan allt hända på Tottenham Hotspurs Stadium under torsdagskvällen. AZ har inför denna säsong inte uppdaterat truppen så mycket. De sålde Yukinari Sugawara till Southampton för 80 miljoner kronor och tog in vår kära Troy Parrot för 92 miljoner kronor. Kvar i laget men skadad är den tidigare BK Häcken spelaren Ibrahim Sadiq som gör en bra säsongsinledning i det nederländska laget. Han har gjort sju poäng på de åtta matcher han deltagit i.

AZ Alkmaar ligger på 18:de plats i det nya europa formatet och mötte senast det topptippade Athletic Bilbao där de föll med 0-2. Det var en ensidig match som spanjorerna verkligen förtjänade att vinna. Innan det spelade AZ Alkmaar en jämn hemmamatch mot vårt svenska IF Elfsborg, som även Spurs ska möta senare i turneringen. Elfsborgs matchen var jobbig för nederländarna som inte var beredda på det svenska lagets energi. Det gick till slut, AZ vann förtjänat med 3–2 efter en tuff första omgång.

 

Spurs däremot kommer in med ett helt annat självförtroende, tänk och yta till förändring inför denna match. Efter en perfekt start på Europa League kampanjen ser det ljust ut. Hemma mot Qarabag spelade tio Tottenhamspelare ”proper ange ball” och tog hem hela spektaklet med 3–0. Borta mot Ferencvaros var planen densamma, spela vårt sätt hela vägen. Med ett mål i den 90:de minuten från Ferencvaros svettades man lite, men Spurs tog det hela vägen.

Efter de två matcherna ligger Tottenham nu på en bekväm tredje plats i tabellen med sex poäng. Med sex vunna på de sju senaste är Spurs tillbaka på vinnarspåret med otrolig fotbollsglädje. Ange Postecouglo’s Tottenham spelar levande fotboll med snabba yttrar och kreativa mittfältare, så låter det efter varje vinst. Men vi som Spurs supportrar har börjat vänja oss vid att komma ner på jorden snabbare än vad vi kanske hade velat efter euforiska vinster hemma i norra London. Ett tufft AZ på Tottenham Hotspur Stadium ser enkelt ut på pappret men kan vara helt andra bullar på planen.

 

FÖRVÄNTADE STARTELVOR

AZ Alkmaar har under senaste matcherna roterat mycket mellan olika startelvor. Med skador på nyckelspelare som Sadiq (muskelskada) och Goes (obestämd skada) så roteras mycket i mittfältet och backlinjen. Den belgiske tränaren Martens Maarten har testat lite olika formationer med lite olika spelare under säsongens gång. En 4-2-3-1 har ofta varit det som har använts, men ibland har de också testat en klassisk 4-3-3.

 

Trolig startelva för Az Alkmaar (4-2-3-1)

 

Tottenham har under några veckor nu haft några problem med skador på Hueng-Min Son, Richarlison och den unge Wilson Odobert. Son och Richy har tagit sig tillbaka och spelade båda mot West Ham i helgen, medan Odobert verkar vara borta till mitten av november. Vår svenska stjärna Lucas Bergvall har efter landslagsuppehållet varit ett litet frågetecken men ska, enligt Ange Postecouglo, varit med och tränat under veckan som varit.

Men om man ska prata startelva mot AZ så är det svårt att veta vart Ange roterar. Vi har en slagkraftig trupp i alla lagdelar och i ett läge som detta, AZ på hemmaplan, anser jag att det finns rum för förändring. Ska bli intressant att se om Maddison startar, han gick av i halvtid i matchen i helgen efter ett lyckat taktiskt beslut av Ange. På klev Pape Matar Sarr. Det hade varit kul att se Lucas Bergvall få en ärlig chans till efter hans, enligt mig, svaga insats mot Ferencvaros. Mickey Moore, Will Lanksheare och Archie Gray är även spelare som förtjänar minuter i Europa League.

Trolig startelva för Tottenham Hotspur (4-3-3)

 

Nu hoppas vi på ännu en stabil mitt-i-veckan match och ett Spurs med perfekt facit efter tre europamatcher.

Jag vill också säga tack för möjligheten att få skriva för Spurs Sweden. Framåt Spurs!

COYS!

Skribent: Knut Mossberg