Det är en klar seger för Tottenham och två personer står i rampljuset av olika skäl. Den ena är Harry Kane som får lön för mödan han lagt ner hela säsongen och sätter dit tre bollar i nät. Den andra personen är Artur Boruc som gör en fantastiskt usel match. Faktum är att slutsiffrorna hade kunnat vara helt andra hade inte Boruc fått förtroendet mellan stolparna Bournemouthmålet.

Det här var på förhand ett möte mellan kvalitet och frenesi där Spurs står för kvaliteten och Bournemouth för frenesin. En nykomling mot ett etablerat topplag och det gick inte ens femtio sekunder förrän hemmalaget visat att man kan komma långt på ett aggressivt och inspirerat lagspel. Rose, Lloris och Vertonghen hade inte förstått att matchen startat och lät istället Matt Richie placera in 1-0 efter inlägg från Charlie Daniels.

Nu förstod Tottenhamspelarna att det var en match som spelades och det var kanske ett baklängesmål som behövdes. Bournemouth gör det dock bra i sitt presspel och tvingar Spurs till att hitta ett kreativt och snabbt spel för att överhuvudtaget komma någon vart. Ett snyggt inspel av Eriksen och en lika snygg löpning av Kane gör att Boruc av någon anledning känner sig tvingad att fälla Kane trots att läget inte alls krävde det. Det är det första av en lång rad misstag hemmamålvakten ska stå för och det är en solklar straff. Harry Kane har helt enkelt inte anlag för dåligt självförtroende så han tar straffen själv och sätter den hyfsat säkert i mål. 1-1 efter nio minuter.

Danny Rose tänker inte låta misstaget vid första målet hindra honom utan han drar på ett skott efter en fast situation. Skottet fastnar dock i försvaret och bollen studsar på alla möjliga spelare på ett sätt där bollens slutdestination bara en kvantfysiker skulle kunna räkna ut. En kvantfysiker och Mousa Dembele som faktiskt ser ut att ha fullständig kontroll och lämnas fri med Boruc, som för en gångs skull inte kan lastas för målet. 1-2, 17 minuter.

I den 27:de minuten jobbar Kane fram ett löst inlägg som alla utom Boruc hade plockat ned och startat en kontring av, men istället tappar han ut bollen till en fristående Lamela som gräver in 1-3. Halvleken löper på och Bournemouth ser ut att tappa i intensitet samtidigt som Tottenham ser ut att slå av på tempot något och när domaren blåser av är producenten blicksnabb på att zooma in Artur Boruc. Innan dess har ändå hemmalaget haft en ganska massiv press mot motståndarmålet under slutminuterna av halvleken med bland annat en boll i stolpen.

I början av andra halvlek tycks Eddie Howe ingjutit nytt mod i sina spelare och Bournemouth startar lika energiskt som man avslutar första halvlek. Tottenham har dock lärt sig matchens inledande sekunder, spelar rutinerat och kontrollerat och tröttar strategiskt ut sin motståndare. I matchminut 56 slår Eriksen en sådan där delikat Eriksenpassning som endast Christian Eriksen kan göra varpå Kane sträcker fram sin oklippta stortånagel och precis når fram till bollen och petar den förbi en hjälplös Boruc. 1-4.

Nu börjar man märka att Bournemouth slutat tro på den här matchen. I den 63:e minuten sker vad som är signifikativt för matchbilden. Tottenham och Eriksen slår en hörna på Alderweireld som får kämpa för att komma till avslut och det blir en plockboll för Boruc, men han tappar ut bollen till Kane som lyfter in sitt tredje mål för matchen. 1-5.

Tre enkla mål är tre viktiga mål för Tottenham och Harry Kane. Borta är tjugometerslöpningarna med boll som inte leder till något annat än bollförlust. Borta är huvudbryderierna som infunnit sig hos Kane i avslutslägen tidigare matcher under säsongen. Ibland krävs oerhört lite mellan målsumpare och målkung. Förhoppningsvis har vi sett det sista av målsumparen Harry Kane nu.

Man brukar ju säga att en kedja inte är starkare än sin svagaste länk. Bournemouth är inte starkare än Artur Boruc. Och det blir uppenbart idag. Tottenham var inte 1-5-starka idag utan man gjorde i det stora hela en ganska halvdan match. Bournemouth är inte 1-5-svaga idag men ändå inte tillräckligt starka för att slå ett halvdant Tottenham. Det var kort sagt en rättvis seger men inte rättvisande slutsiffror.

Spelarbetyg:

Lloris – 5 – Hade inte mycket att göra och det han gjorde såg faktiskt darrigt ut.

Walker – 6 – Spelade tryggt både offensivt och defensivt. (ut 82)

Alderweireld – 6 – Ingen general än, men viktig i speluppbyggnaden och offensivt.

Vertonghen – 7 – Växte in i matchen efter baklängesmålet och visade pondus och kvalitet.

Rose – 6 – Lite väl överambitiös många gånger.

Alli – 7 – Sköter sig galant i sin position, både som avlastning för Rose och offensivt.

Dier – 6 – Utmärker sig inte men står för en del viktiga brytningar.

Eriksen – 7 – Inte lika delaktig ute på kanten men de gånger han får bollen händer alltid något.

Dembele – 7 – Kommer inte riktigt till sin rätt i en #10-roll men gör det ändå bra. (ut 68)

Lamela – 6 – Osynlig stora delar av matchen men fortsätter att arbeta hårt.

Kane – 9 – Spelar enklare fotboll idag och får direkt utdelning. (ut 85)

Mason – 6 – Kommer in när matchen är död och visar att han inte lidit nämnvärt av sin frånvaro. (in 68)

Trippier – För lite speltid för ett betyg. (in 82)

Clinton – Får direkt ett läge men Boruc gör en osannolik räddning. (in 85)

Av: Niclas Mahlm