Qarabag Futbol Klubu är ett lag baserat i Azerbaijans vackert belägna huvudstad Baku. Så har det dock inte alltid varit. Klubben huserade nämligen på andra sidan landet från bildandet 1950 till 1993 då regionen invaderades och ödelades av armeniska trupper och Qarabag FK tvingades fly med resten av befolkningen. Den forna hemstaden Agdam är idag en spökstad i ruiner.

Nu när man spelar i Europa League gör man det nästan på nåder. Står man på stranden i Baku kan man inte komma längre utan att byta kontinent. Baku är, för att använda fotbollstermer, Europas långa hörn, Europas stolpe, stolpe in. Baku är i misstänkt offsideläge.

När man tar emot Tottenham på Tofiq Bahramov Stadion gör man det som närmast överlägsna serieledare, nio poäng före tvåan, och en chans att visa vad man går för internationellt. Man har redan slagit Anderlecht och spelat lika mot Monaco på hemmaplan och ligger inte helt pyrt till för avancemang från grupp J. Den chansen vill Qarabag ta.

Tottenham befinner sig i ett något annorlunda läge. Avancemang från gruppen står och faller inte på om man vinner eller förlorar mot Qarabag och även om spelare och ledare inte medger det ligger fokus naturligtvis på söndagens match mot Chelsea. Med all rätt kan jag tycka.

Pochettino måste rotera till en sådan här match. Allt annat vore dumdristigt. Bara resan till Baku tur och retur är som en resa från svensk mark till Kanarieöarna tur och retur. Ni vet hur sliten man kan vara efter en sådan strapats…

Sammantaget tror jag att Tottenham kommer till spel med dessa spelare:

Lloris – Även om Vorm kanske borde stå startar nog kapten Hugo ändå.

Trippier, Alderweireld, Vertonghen, Davies – Belgarna rubbas troligen inte. Walker och Rose stannar i London. Möjligt att Wimmer får chansen. Jag tror inte Fazio spelar.

Carroll, Mason – Carroll luftas, Mason behöver speltid. Dier får vila.

Townsend, Alli, Son – En förhoppningsvis spelsugen Townsend får nog förtroendet igen efter tjafset som fick honom petad, Alli avstängd mot Chelsea och Son börjar från start. Möjligt att Carroll och Alli växlar positioner.

Kane – Harry verkar outtröttlig och är i målstim. Klart grabben ska lira. Clinton fick inte ens sitta på bänken senast vilket inte talar för en startplats mot Qarabag.

Jag gillar det jag sett från Tottenham senaste tiden och matchen mot West Ham i söndags kan ha varit det bästa jag sett så här långt på säsongen. Pochettino ska så klart försöka bibehålla momentum för att inte riskera en mental svacka samtidigt som han måste tänka på den intensiva matchningen för en förhållandevis tunn trupp. Inte heller är jag orolig för underskattning. Poch tillåter helt enkelt inte sådant. Oavsett vilka som spelar.

Dembele har varit magnifik på sistone och behövs mot Chelsea. Han sparas mot Qarabag och stannar hemma med Rose och Walker. Eriksen har spelat mycket senaste tiden och vilas också han till på söndag. Vid någorlunda säkert läge luftar man Winks och Onomah. Kul också att 17-årige Carter-Vickers och 18-årige Harrison åker med till Baku.

Skadade spelare: Bentaleb, Pritchard, Chadli och Lamela.

Slutresultat: 1-2

Skrivet av: Niclas Mahlm