Förra säsongen fick Tottenham se sig besegrad två av tre möten med Chelsea. Det blev en tung förlust på Stamford Bridge i vad man nästan kan kalla Aaron Lennons sista riktiga framträdande från start under Pochettinos ledning.

Returmatchen på White Hart Lane på nyårsdagen slutade i en klassisk 5-3 vinst för Spurs. Det blev en tredje match mot Chelsea i Ligacupfinalen på Wembley och där hade José Mourinho och Chelsea gjort sin läxa allt för väl där man synade Spurs på samtliga områden och sista 15 minuterna kändes Chelseas 2-0 ledning alldeles för tung och spelet i Tottenham fungerade inte alls då Chelseas press och energi var bättre än Tottenhams efter att ha gjort två mål.

Denna säsong har dock förutsättningarna ändrats en del – Tottenham har inlett otroligt starkt om man ser på den defensiva aspekten av säsongen som varit än så länge. Man förlorar otroligt sällan och det har endast blivit två förluster denna säsong, en mot Manchester United i ligapremiären efter ett oturligt självmål av Kyle Walker och en förlust borta mot Anderlecht i Europa Leagues gruppspel.

Chelsea däremot har haft det otroligt tufft – Förra säsongen var man ett otroligt starkt lag som vann ligan. Idag huserar man i den nedre halvan av tabellen.

För att få klarhet i Chelsea och vad som hänt och även vad som händer så bad vi Niklas hos Svenska Fans Chelsea-sektion besvara några frågor inför matchen.

Första frågan blir då automatiskt – Hur summerar du Chelseas säsong än så länge?

– Ingen kan ju påstå att Chelsea presterat på en nivå som är i närheten av den nivå man spelade på förra säsongen. Från mästare till att man nu knyter näven när Aston Villa och Norwich tappar poäng och därmed håller Chelsea ovanför strecket.

Niklas är tydlig med att det är väldigt miljöombyte för Chelsea gentemot föregående säsong.

– Det är en situation Chelsea inte varit i på länge. Det som känts nästan mest skrämmande är att de flesta förlusterna faktiskt varit rättvisa. Chelsea har inte presterat bättre. Så illa är det. Spelet har sett stelt, långsamt och fantasilöst ut, men kanske kanske ser vi nu ljuset i tunneln efter två raka vinster?

På frågan om Chelseas trupp och vem som överpresterat och vem som underpresterat så är ett av svaret väntat.

– Den ende som överraskat i positiv bemärkelse är ju ex-Tottenhamspelaren (nästan i alla fall) Willian. Han har klivit fram när ingen annan gjort det och stått för flera fina insatser och hans fem fullträffar hittills är faktiskt fler än vad han gjorde under sina tidigare säsonger i Chelsea. Från att ha stått i skuggan av framförallt Eden Hazard är Willian nu nummer ett.

– Vem som underpresterat mest är svårare att svara på då det är många som inte nått upp till normal standard. Cesc Fabregas och Nemanja Matic är inte alls det stabila mittfältsparet de var förra säsongen. John Terry och Branislav Ivanovic verkar stundtals ha åldrats tio år under sommaren. Diego Costa är inte heller i närheten av förra höstens succé. Den som får ”utmärkelsen” blir ändå, tyvärr, Hazard. Från att ha varit Premier Leagues bäste spelare under fjolåret till att nu vara något helt annat. Ett mål och två assist på 19 matcher under hösten är inte i närheten av vad vi väntade oss, men ska vi se något positivt så är det väl att det nu finns stort utrymme för förbättring.

Hur ser ni som Chelsea-supporter på Tottenham? Pochettino har satt sin prägel på Tottenham och det börjar synas mer och mer.

– Jag tycker nog att Tottenham presterat ungefär som väntat. En femteplats i Premier League känns inte helt otypiskt Tottenham, men att man nu spelat tolv raka ligamatcher utan förlust är naturligtvis ett mycket bra facit. Om Chelsea reser sig kanske vi kan få en intressant kamp om fjärdeplatsen i vår…

Gallas med fler spelare har representerat både Chelsea och Tottenham. Om du fick välja själv, vilken Tottenham-spelare skulle kunna ta en plats i Chelseas trupp i dagsläget?

– Med tanke på hur det sett ut när Chelsea spelat skulle man nästan kunna säga att alla spelare i Tottenham skulle passat bra. Allvarligt så är det helt klart Harry Kane som varit hetast i Tottenham på senare tid och med den form han är i jämfört med den form Diego Costa, Falcao och Loic Remy är i så skulle Kane passa in bra i dagens Chelsea. Men, prestationer under hösten till trots så skulle jag dock inte vilja byta bort Diego Costa mot Kane (med det inte sagt att jag skulle ha något emot att se Kane klädd i blått).

Näst sista frågan – Det har blåst en del kring Chelsea och framför allt José Mourinho. Tottenham har ju själv haft en historik av att sparka managers rätt regelbundet. Om Mourinho skulle lämna. Vem skulle du vilja se som ersättare?

– Först så tror jag inte att Mourinho kommer att lämna och jag hoppas också att han inte gör det. Skulle det ändå bli så att han kliver eller knuffas åt sidan så skulle det kännas skönt med en stabil manager som Guus Hiddink eller Carlo Ancelotti för att avsluta säsongen.

Sista och den viktigaste frågan – Vad blir slutresultatet på söndag?

– Jag tror inte att Harry Kane kommer lämna planen mållös och jag blir inte förvånad om han gör två. Lite optimistiskt säger jag därför 2-2 där Willian och Diego Costa hittar nätet för Chelsea efter att nämnde Kane stått för två fullträffar.

Ett stort tack till Niklas för sin tid och hans svar, vi hoppas dock på tre poäng snarare än oavgjort!

Om vi lämnar intervjun med Niklas bakom oss så behöver vi notera ned nuläget för Tottenham.

Tottenham har en trupp som till stora delar precis varit på bortamatch i Azerbajdzjan mot Qarabag där Kane mål blev matchens enda i 0-1 vinsten.

Utöver detta faktum så är Dele Alli avstängd efter sitt gula kort han ådrog sig i 4-1 vinsten mot West Ham förra veckan. Samtidigt har vi skadade spelare i form av Nacer Chadli och Alex Pritchard som inte är åter förrän tidigast i December respektive Januari. Vi har även noterade skador på Erik Lamela och Nabil Bentaleb, båda väntas dock kunna vara tillgängliga mot Chelsea. Oroväckande frågetecken på Bentaleb som dragits med en mindre skada i längre perioder av säsongen.

Självförtroendet dock hos Tottenham, där känns det som att det är högsta noterade värdet i Tottenham. Pochettinos stab och trupp har utvecklats och senast belönades den utvecklingen med en stabil 4-1 vinst över West Ham, för några veckor sedan slog man Manchester City med 4-1 och man har nu säkrat avancemang i Europa League.

Chelsea däremot har som sagt haft en tuff säsong. Dock har man börjat komma igång bättre och man vann senast mot Norwich med 1-0. Värt att notera är även att Chelsea saknar Terry, Ramires, Falcao och målvakten Courtois.

Där är Falcao den enda som eventuellt kan vara tillgänglig till matchen mot Tottenham.

Trolig startelva,

Lloris 

Walker, Alderweireld, Vertonghen, Rose 

Dier, Dembele 

Lamela, Eriksen, Son 

Kane 

Subs, Vorm, Davies, Bentaleb, N’jie, Townsend 

Avstängd, Alli 

Skadad, Pritchard, Chadli

Trolig matchutveckling – Tottenham kommer minnas 5-3 vinsten mot Chelsea förra säsongen mer än förlusten på Stamford Bridge och på Wembley. I kombination med skalpen från West Ham och även Manchester City så får Chelsea stora problem. Dembele som visat sin bästa form någonsin i Spurs kommer åter igen få stora ytor och mycket ansvar som han förvaltar åter igen.

Son och Lamela i offensiva roller tillsammans med Eriksen och Kane sätter skräck i Chelseas försvar och till slut lär pressen bli för stor, samtidigt som vår defensiva linje i form av Walker, Team Belgian Blue och Rose gör sitt så blir det en stabil derbyseger för andra veckan i rad för Tottenham. Dier agerar som alltid vår viktiga länk mellan försvar och offensiv.

På bänken använder vi Townsend och N’Jie och slutligen Bentaleb som äntligen får göra comeback på White Hart Lane.

Det blir en tuff match men Spurs går vinnande ur mötet och det slutar 3-1 till Tottenham. Lamela blir Man of the Match men Son och Kane samt Dembele står för målen.

COME ON YOU SPURS!