Efter förra helgens besvikelse har Spurs i hemmamatchen mot Wigan ytterligare en bra chans att befästa fjärdeplatsen. En chans som man nu måste ta vara på för att sätta press på de närmast jagande lagen.

Wigan har som bekant hittills svarat för en mycket överraskande säsong. Under hösten radade laget upp segrar mot ligans mitten- och bottenlag. När man i november månad gick in i en tuffare matchperiod förlorade laget dock fem raka matcher mot ligans fem topplag, däribland Spurs som vann matchen på JJB Stadium med 2-1 efter mål av Robbie Keane och Edgar Davids samt en sen reducering av Lee McCulloch. Efter förlustsviten trodde nog många att Wigan skulle rasa genom tabellen men klubben har istället envist kämpat sig kvar i toppen av Premier League och parkerar för närvarande på en fin niondeplats, endast sex poäng bakom Spurs.

De senaste matcherna har gästerna saknat flera av sina tongivande spelare, framförallt offensivt, då man fått klara sig utan den skickliga anfallsduon Henri Camara och Jason Roberts. Camara är återigen tillgänglig för manager Paul Jewell efter deltagande i de afrikanska mästerskapen medan Roberts är avstängd och missar matchen på White Hart Lane. En som heller inte spelar är den från Spurs utlånade Reto Ziegler som enligt ligans regelverk tvingas stå över matchen. I övrigt får eventuellt Andreas Johansson chansen att återigen visa vad han går för. Trots en del svaga resultat den senaste tiden, mycket på grund av att flera spelare saknats, gäller det att se upp med Wigan. För två omgångar sedan spelade man exempelvis oavgjort i Bolton, vilket säger en hel del om lagets kvalitet. Motsvarande match förlorade som bekant Spurs.

Om vi istället vänder blickarna till hemmalaget så är Spurs just på väg upp ur en svagare period. Efter att det i den senaste hemmamatchen lossnade för det så kritiserade anfallsparet Jermain Defoe och Robbie Keane förväntade man sig en enkel seger mot redan avsågade Sunderland förra veckan. Tyvärr verkade spelarna också tro att det skulle bli en enkel affär när man efter ledningsmålet av Keane närmast slutade spela fotboll, vilket också ledde till en onödig kvittering. Frågan är dock om det ändå inte är så att Spurs efter de två senaste matcherna ändå är på väg att hitta formen igen. Matchen mot Sunderland var ett tydligt exempel på att det i alla matcher krävs ett hundraprocentigt jobb, vilket också är en anledning till att Spurs ligger på en fjärdeplats i ligan. Mot ett lag som Wigan lär det inte finnas risk för underskattning vilket också bör innebära ett bra resultat.

I hemmalaget saknas framförallt skadade Teemu Tainio. Även Andy Reid, som kommit allt längre ifrån en plats i startelvan, och unge anfallaren Lee Barnard, som öst in mål i reservlaget, är skadade. Återkommer från start gör förmodligen Mido, som senaste var tillbaka på bänken. Något som betyder att Keane eller Defoe startar på bänken. Försvaret ser ut som vanligt med Robinson i mål bakom Stalteri, Dawson, King och Lee. På mitten startar troligen trion Carrick, Davids och Jenas medan antingen Lennon eller nyförvärvet från Charlton, Danny Murphy.

Tips: 2-0 till ett taggat Spurs! Mål av Mido och Murphy…

Spurs (4-4-2):

P Robinson
P Stalteri – M Dawson – L King – Y-P Lee
J Jenas – M Carrick – D Murphy – E Davids
R Keane – Mido

Avbytare: R Cerny, A Gardner, T Huddlestone, A Lennon, J Defoe.

Wigan (4-4-2):

M Pollitt
P Chimbonda – A De Zeeuw – S Henchoz – L Baines
D Thompson – J Bullard – G Kavanagh – L McCulloch
H Camara – N Mellor

Avbytare: J Filan, M Jackson, P Scharner, D Francis, A Johansson.