Sista matchen innan landslagsuppehåll blir också den sista för mars månad och den sista på närmare två veckor när Southampton kommer på besök för söndagens drabbning på White Hart Lane. Båda lagen kommer till start med en fin formkurva och skador på viktiga spelare. Gästerna saknar bland andra backjätten van Dijk och Charlie Austin medan hemmalaget som bekant saknar enormt viktige Kane, Rose och Lamela. Frågetecken finns även för Walker, Dembélé och Wanyama som alla testas sent.

Southampton har spelat lite fotboll den senaste tiden. Bara en match i ligan under denna månad och den spelades för två veckor sedan. Matchen innan dess spelades elfte februari. Däremellan har man visserligen spelat en ligacupfinal som man förlorade, men vi ska räkna med ett utvilat motståndarlag imorgon.

Bortsett finalförlusten har man en fin målform i Southampton. Åtta mål på de två senaste matcherna vittnar om detta men framförallt är det en viss januarivärvning som skall tillskrivas äran för målproduktionen. Sedan Manolo Gabbiadini under fönstrets sista dag kom från Napoli har han formligen öst in mål för klubben. Sju mål har han hunnit med. Sju mål på fyra matcher är en hyfsad start och han blir därmed gästernas viktigaste spelare och den spelare vi bör tillägna mest uppsikt.

Spurs kommer från en fin 6-0-vinst senast mot Millwall och där Kane gick sönder fyllde Son målskytteskorna med sitt första hattrick för klubben. Även den naturliga ersättaren till Kane, Janssen, fick sätta dit en efterlängtad boll mot Millwall, för Janssen är enligt mig andre anfallare bakom Kane och Son är en offensiv mittfältare.

Om det är en viss period på säsongen som skulle passa mindre dåligt för ett frånfall av en spelare som är så pass viktig för en klubb som Kane är för Tottenham så är det just nu. Lite har förmedlats kring skadan och någon prognos har inte presenterats men en kvalificerad gissning är att han är borta någonstans kring sex veckor. Det skulle kunna innebära att han är tillbaka mot Chelsea i FA-cupens semifinal den 22:a april och han missar matcherna mot Southampton, Burnley, Swansea, Watford och Bournemouth. Ingen skugga över motståndet, men det kunde definitivt vara värre.

Frågan om vem som ska ta Kanes plats är den svåraste att svara på. Son är definitivt en värdig ersättare men ett hattrick ena veckan betyder inte att han är i målform nästa vecka. Han kan vara väldigt ojämn och behöver ofta lite flyt för att få det att stämma. Visserligen har han använts som centerforward tidigare i Kanes frånvaro och gjort det godkänt, men det är inte hans naturliga position.

Vad gäller Janssen är ju formsvackan närmast bottenlös, men hans självförtroende stärks inte av att sitta på bänken när Kane är borta. Han behöver speltid och känna förtroende från Poch och ledarstaben. Jag tror också att ledningen identifierat detta problem och att Vincent spelar imorgon. Målet mot Millwall var oerhört efterlängtat, vilket inte minst syntes på målskyttens leende efteråt och det kan vara så att det är just det målet som var propplösaren.

Med reservation för tidigare nämnda frågetecken tror jag därför på denna elva mot Southampton:

Lloris

Dier – Alderweireld – Vertonghen

Walker – Eriksen – Wanyama – Davies

Alli – Son

Janssen

På samma sätt som det vore katastrof för Janssens självkänsla att bänkas vore det närmast otänkbart att inte spela Son efter ett hattrick. Alli går inte heller att lämna utanför och likaså Eriksen. Är Wanyama kry är även han orubblig på sin position. Den som får stryka på foten blir en halvskadad Dembélé. Angenäma bekymmer i min värld.

Slutresultatet då? 3-1 efter tre mål och islossning för holländaren samt det obligatoriska Gabbiadinimålet.

Skrivet av Niclas Mahlm

Matchen spelas söndag kl 15:15 och sänds i Viasat Sport Premium och Viaplay.