Fyra poäng på sex matcher, bara två mål gjorda och en placering strax över nedflyttningsstrecket. Säsongen har sannerligen inte börjat bra. Kanske kan då avancemanget i UEFA-cupen inspirera laget inför den viktiga matchen mot Portsmouth i helgen. För nu är det bara tre poäng som gäller.

Efter den fina fjolårssäsongen och värvningar som stärkt en del av de svaga punkter laget hade under förra året trodde väl ingen att Tottenham Hotspur skulle parkera på 17:e plats inför den sjunde omgången av Premier League. Nu väntar ett Portsmouth som med hjälp av en en rysk-fransk finansiär startat säsongen på ett strålande sätt och faktiskt bara släppt in ett mål.

Laget har under det senaste året värvar en hel del bra spelare och manager Harry Redknapp förfogar nu över ett slagkraftigt lag, något säsongsinledningen visat. I laget återfinns även flera spelare med en historia i norra London. Pedro Mendes, Sean Davis, Noé Pamarot och sist men inte minst Sol Campbell, som av naturliga skäl inte är speciellt populär på White Hart Lane, har ju som bekant alla spelat för Spurs.

Portsmouth blir förstås en svår nöt att knäcka men det faktum att laget senast förlorade hemmamatchen mot Bolton visar att laget inte är oslagbart. Vi ska också komma ihåg att gästerna ännu inte mött något av storlagen och kanske är det därför så att tabellen ljuger en aning. Vinster över Charlton, Wigan, Middlesbrough och Blackburn är i och för sig imponerande men det riktiga testet ligger ännu framför klubben.

För Spurs gäller det att inte tänka för mycket på de senaste matcherna i ligan utan istället ta med sig den positiva känsla laget har med sig från avancemanget i europaspelet. Det faktum att Robbie Keane äntligen fick göra mål igen kommer förhoppningsvis att innebära en hel del för lagets offensiv. Positivt är också att Ledley King förmodligen kan spela igen efter att ha vilat i matchen mot Slavia Praha. Ett sent test av Berbatovs skada gör enligt rapporter även anfallaren aktuell för comeback.

En aspekt som talar för hemmaseger är statistiken. Spurs har under de tre senaste säsongerna besegrat Pompey hemma på White Hart Lane och under förra säsongen vann man också bortamatchen med 2-0. De målrika resultaten i dessa tre hemmamöten, 4-3, 3-1 och 3-1, lär inte upprepas på söndag, åtminstone inte med tanke på att Spurs bara mäktat med två mål i ligaspelet medan Portsmouth endast släppt in ett.

I och med Kings återkomst lär det inspelade försvaret med Chimbonda, Dawson, King och Assou-Ekotto åter spela tillsammans. Succévärvningen Didier Zokora fortsätter i den defensiva mittfältsrollen medan Jenas sannolikt spelar till höger. De övriga två mittfältsplatserna är mer svårgissade men Teemu Tainio lär nog finnas med i starelvan. Davids eller Murphy tar den fjärde platsen. Framåt fortsätter med all säkerhet Mido och Keane.

Spurs (4-4-2):

P Robinson
P Chimbonda – M Dawson – L King – B Assou-Ekotto
J Jenas – D Zokora – D Murphy – T Tainio
R Keane – Mido

Portsmouth (4-4-2):

D James
G Johnson – L Primus – S Campbell – D Stefanovic
G O´Neil – P Mendes – S Davis – M Taylor
N Kanu – B Mwaruwari