Efter en hel del väntan är det nu klart – Dominic (Dom) Solanke ansluter till Tottenham! Än så länge är inga detaljer släppta men det verkar vara en rekordsumma för klubben – och vilken värvning! Dom Solanke slutade på fjärde plats i skytteliga förra säsongen på 19 mål på 38 matcher, samma som exempelvis Watkins i Aston Villa och Foden i City, vilket ju är en stor bedrift med tanke på att Solanke spelade i Bournemouth som slutade på en hedrande 12:e plats i förra årets Premier League.

foto: tottenhamhotspur.com

Vad vet vi då om Solanke fram till nu? Han föddes den 14 september 1997 i Reading och växte upp i Basingstoke där han gick i den kommunala skolan Brighton Hill Community School. 2004 kom han till Chelsea och deras under-eight team och där blev han sedan kvar för att skriva seniorkontrakt 2014 (när en viss José Mourinho var manager för klubben). Under ungdomsåren vann hann bland annat FA Youth Cup samt UEFA Youth League och var även uttagen i Englands ungdomslandslag från U16 hela vägen upp till U21.

2015-2016 blev Solanke utlånad till Vitesse i Holländska förstaliga, där blev det 7 mål på 25 matcher innan han kom tillbaka till Chelsea säsongen 2016/2017 (när en viss Antonio Conte var manager för klubben) och blev tredjeval som forward. Det blev inte många spelminuter för Solanke denna säsongen och 2017 skrev han till slut på för Liverpool. Under 2017-19 fick Solanke 21 matcher för Liverpool som renderade i ett mål.

När säsongen 2018/19 var över skrev Solanke på för Bournemouth. Första säsongen blev Solanke aldrig ordinarie och säsongen slutade i relegering till Championship. Det är dock här det börjar lyfta för Solanke. Under säsongen 2020/2021 i Championship gör han 15 mål och blir klubbens bäste målgörare (med samma antal mål som en annan Tottenham-bekanting Arnaut Danjuma). Följande säsong, 2021/22, gjorde Solanke 29 mål för Bournemouth som lyckades att återigen ta sig upp i finrummet Premier League.

Första säsongen tillbaka i Premier League, 2022/23, hamnar Bournemouth på en fin 15:e plats och Solanke blir utsedd till klubbens bäste frampassare med 7 stycken assist och 6 gjorda mål. Denna säsongen får även vi som medverkade på Sweden Spurs medlemsresa en live-presentation av Solanke då han gör en riktig toppmatch mot Tottenham på Tottenham Hotspur Stadium. Med två assist och ett mål vänder Bournemouth matchen och vinner med 2-3, där avgörandet sker i 96 minuten. Det var en väldigt jobbig stund för oss Tottenham supportrar!

Förra säsongen, 2023/24, fick väldigt många upp ögonen för Domenic Solanke, inte minst för hans 19 mål i Premier League, men det finns så mycket mer hos honom som kanske inte är helt känt exempelvis förra säsongens statistik mot andra strikers i Premier League:

foto: @lilywhite_Rose

En annan fakta som kanske inte är helt känd är att Solanke är en av de snabbaste spelarna i Premier League! Innan Tottenham lyckades säkra Van de Ven hade Solanke en av de snabbaste löptiderna i Premier League (36,10 km/h) som han faktiskt gjorde mot Tottenham på Vivality Stadium.

Vad kan då vi Tottenhamsupportrar förvänta oss av Solanke under kommande säsong? Solanke spelar främst som anfallare, men kan också fungera som antingen offensiv mittfältare eller ytter. Solanke är en hårt jobbande spelare som har väldigt bra fysik, spelar med högintensitet och hög fart samt har en bra touch på bollen. Tor André Flo (Chelseas gamle anfallare) beskriver Solkanke som att ”Han är snabb men det som ofta imponerar mest på mig är när han ser ut som om han har tappat bollen, han lyckas på något sätt komma ut med bollen, oavsett hur tight situationen är eller hur svår den ser ut”.

Vad vet vi då om skadebenägenheten? Detta är ju något som alla lag brottas med, men på anfallssidan känns det som om Tottenham har extra otur med just skador. Dock verkar det som att Solanke, i alla fall hittills, lyckats hålla skadorna på avstånd. Under säsongen 20/21 missade han 6 matcher pga en fotskada och säsongen 22/23 missade han 3 matcher pga en knäskada. Förra säsongen 23/24 spelade han samtliga matcher för Bournemouth.

Det har varit känt under ett tag att Ange Postecoglou har varit på jakt efter en målgörare och att Solanke ska ha varit den som tickat i alla boxar. Inte nog med att han är engelsman och räknas som homegrown, en etablerad spelare i Premier League, han gjorde flest nickmål, kom på fjärde plats i skytteligan och är en av de snabbaste spelarna i Premier League – detta är en riktigt drömvärvning av Tottenham.

Känslan just nu är att äntligen har Tottenham lyckats hitta en värdig ersättare till Kane och om Solanke lyckades göra 19 mål i Bournemouth – vad kan han åstadkomma i Tottenham med framspelare som Maddison, Kulusevski och Bergvall?

Det känns som att säsongen helt plötsligt blev ännu mer intressant – Bring it on!

COYS!

Jenny Boström