Då är den äntligen här! Premier League säsongen 2024/25 och (den ångestladdade) helgunderhållningen drar äntligen i gång. Tjuvstartar redan på fredag med Man United – Fulham, fortsätter med sex matcher på lördag och två matcher på söndag. Vårt kära Spurs kickar igång säsongen på måndag med match mot ”nykomlingarna” Leicester borta på King Power Stadium.

Hur kommer denna säsong att se ut då, och hur kommer Spurs att klara sig i konkurrensen? Det och mycket mera kommer vi att försöka reda ut här.

Om man tittar på förhandstipsen från diverse experter i England är det få överraskningar. Tipsen ser ut som de gjort de senaste åren. City, Arsenal, Liverpool, Spurs, United, Villa tippas topp 8 med Newcastle och Chelsea som bubblare. Dock tror många på ett skifte i toppen i år där City inte förväntas hålla den höga nivån ett år till och att Arsenal äntligen ska få det att stämma en hel säsong (man hoppas ju verkligen på att de har fel) samt att Liverpool överpresterande förra säsongen och kommer att få svårt att konkurrera om titeln med nya tränaren Arne Slot vid rodret.

Luton, Burnley och Blades fick lämna för Championship och Ipswich, Leicester och Southampton tog steget upp. Hur kommer nykomlingarna att klara omställningen?

Transferfönstret är öppet fram till 30 augusti så mycket kan hända än, men en hel del förändringar har redan skett i lagen. Här följer en snabb genomgång av de tippade topp 8 lagen (i dagsläget).

Läget hos konkurrenterna.

Man City – Inga större förändringar i truppen. Pep är kvar (fattas bara annat). Noterbart är att Kalvin Phillips och João Cancelo är tillbaka efter lån (West Ham respektive Barcelona). Förmodligen lånas de ut även denna säsong om inte någon är villig att betala upp emot €25M för dem.

Man Utd – Här har det hänt lite mer. Ten Hag fick vara kvar trots att de flesta trodde han skulle få lämna. Kanske beror det på någon klausul i hans kontrakt som gjorde det svårt att kicka honom och ta in någon ny i hans ställe. De har förstärkt det centrala försvaret med en ung fransman, Leny Yoro, från Lille. Killen är bara 18 år men United har betalat hela €62M för honom så förväntningarna är höga. Man har också plockat in Zirkzee från Bologna för €42.5M. Han gjorde 11 mål på 34 matcher för Bologna i Serie A förra säsongen och är tänkt att stärka upp Uniteds offensiv när Martial lämnar.

Även Jadon Sancho är tillbaka efter avslutat lån i Dortmund. Återstår väl att se om han och Ten Hag kommer överens denna gång eller om han lånas ut igen (troligt). En som inte kommer att komma överens med Ten Hag är Mason Greenwood. Han såldes till Marseille för hela €26M. Bra jobbat där! Van de Beek reades bort till Girona och Varane lämnar för Como på free transfer. Martial får inget nytt kontrakt och är fri att gå och Amrabat går tillbaka till Fiorentina efter avslutat (misslyckat) lån.

Liverpool – Här har tiden i stort sett stått stilla sånär som på tränarfronten. Holländaren Arne Slot tar över efter Klopp. På spelarfronten intet nytt. Thiago lägger skorna på hyllan och Matip får inget nytt kontrakt. I övrigt är det i princip oförändrat.

Villa – Birminghamklubben har hittills varit väldigt aktiva på transfermarknaden. De har spenderat €176M på nya spelare inför säsongen. Onana har hämtats in från Everton, Maatsen från Chelsea och Cameron Archer från Blades. Rutin i form av Ross Barkley (senast från Luton) ska skapa stabilitet i truppen. Lämnar gör Moussa Diaby till Al-Ittihad för €60M och Douglas Luiz till Juve för €51.5M. Värt att notera är att Coutinho blir utlånad igen. Denna gång till Vasco da Gama i brasilianska ligan. Det innebär förmodligen att han spelat sin sista match för ett lag på de brittiska öarna. Spurs bekantingen Clément Lenglet avslutar lånet och återvänder till Barca.

Arse – Våra grannar från södra norra London har också varit försiktiga hittills på transfermarknaden. Tyder det på att Arteta sitter nöjd med den trupp han har eller kommer det en transferbomb under de sista dagarna? Hittills har inte truppen lyckats ta det sista steget och passera City. Gör ett år till under Artetas ledning skillnaden eller behöver de förstärka? Med minst insläppta mål förra säsongen (29) och näst flest gjorda mål (91) verkar problemen varken vara bakåt eller framåt. Förmodligen är detta anledningen till att Arteta inte sett ett behov av någon större förstärkning. Som de flesta lagen i ligan är mittbackarna en svag punkt även för Gunners. Utöver Saliba och Gabriel är det ganska tunt på bra mittbackar. Här hämtar man in Calafiori från succélaget Bologna. Han spås bli den nya supermittbacken i Italien men jag tycker att han under sommarens EM visade att det är långt kvar till den nivån. Ramsdale hamnar åter igen som nummer 2 efter att man permanentat lånet av Raya från Brentford.

Chelsea – South Side laget har handlat rejält under fönstret. Adderat spelare för €189M. Mest noterbart är Pedro Neto från Wolves och Dewsbury-Hall från Leicester som tillsammans står för halva den summan! Man har också fått in Tosin Adarabioyo från Fulham (free transfer). Han var ju aktuell för Spurs men då ville Fulham ha runt £60M för honom. Då tog vi in en ung holländare i stället. Någon som ångrar den dealen? Man har sålt Maatsen (tillbaka efter lån hos Dortmund) till Villa och Lewis Hall till Newcastle (utlånad till Newcastle förra säsongen). Silva och Ziyech lämnar på free transfer. Mest spännande blir nog att se om Lukaku tar en tröja i år efter lånet till Roma eller om han återigen blir utlånad.

Magpies – Efter att vara indragna i FFP diskussionerna under förra säsongen, och delvis fortfarande är så har Magpies varit väldigt moderata under transferfönstret. Faktum är att de ligger €8M plus hittills. Lewis Hall har hämtats in från Chelsea för €33M. Noterbart är att man lagt fyra ggr marknadsvärdet (€24M) på en sjunde! Målvakt i truppen när man tar in Forest backup Vlachodimos. Om man har dåligt med deg i kassan kanske man inte ska prioritera en sjunde målvakt i truppen. Än så länge så verkar Isak bli kvar. Newcastle har en av PL största trupper. Hela 57 spelare ingår i A-truppen i dagsläget. Kanske läge att rensa lite?

 

Läget hos Spurs

Hur ser det då ut för Spurs inför säsongen. Det mesta vet ni nog redan om ni följt rapporteringen på våra sociala medier men några höjdpunkter är värda att repetera.

Dom Solanke hämtas in från Bournemouth för rekordsumman €64.3M. Är han den nia som vi saknat sedan Kane lämnade? Solanke sprutade in mål i Championship för Bournemouth men den första säsongen i PL gick det lite trögare. Med 19 mål på 38 matcher förra säsongen så visade han att han anpassat sig till PL tempot och vi hoppas vi såklart att han kan göra 20-25 mål kommande säsong.

Utöver Solanke så har vi tre spännande 18-åringar. Archie Gray från Leeds som visat fram fötterna i försäsongsmatcherna. Vår svenska kommande superstar Lucas Bergvall (presentation överflödig). Under försäsongsmatcherna har Lukas visat att han har de kvaliteter som krävs för att lyckas och gjort ett flertal bra och inspirerande matcher. Han har tempot men har han fysiken? Min-hyeok Yang från Gangwon FC. Enligt ryktena en spelare som Levy ville ha in för att säkra intresset (och pengarna) från den asiatiska (Koreanska) marknaden! Utöver dessa har vi också fått se spännande spelare, Tottenhams framtid, då vi lyft upp Mikey Moore, Alfie Devine och Will Lankshear till A-truppen ( i alla fall i dagsläget). Återstår att se vilka som slutgiltigt anmäls till respektive trupp. Med tanke på prestationerna av vårt U18 och framför allt U21 förra säsongen och vad ungtupparna visat under försäsongen så ser framtiden liljevit ut (som alltid).

Vi förlänger också lånet med Timo Werner

Vi har också lyckats bli av med en hel hög spelare. Tyvärr oftast på lån eller free transfer så pengarna har inte direkt rullat in. Emerson till Milan för €15M och Rodon till Leeds för €12M är de enda noterbara försäljningarna. I övrigt handlar det om lån (Scarlett till Oxford, Dansken till Marseille, Bryan till Girona och Véliz till Espanyol) eller avslutade kontrakt (Perisic, Sessegnon, Ndombélé, Dier och Tanganga). Fn kvar i truppen är Reguilon och Spence (efter utlåning förra säsongen), Skipp, Lo Celso, Richarlison och Solomon. Spelare som alla omgärdats av rykten om flytt, utlåning etc. Vi får väl se vad som händer under fönstrets sista 2 veckor.

På våra sociala medier diskuteras den kommande säsong friskt. Många synpunkter ventileras och de flesta är tyvärr negativa. Allt ifrån att vi behöver få in fler (bättre) spelare och vilka spelare som ska ut till att vi behöver ändra och anpassa sättet vi spelar på.

Första säsongen med Angeball var en stor omställning för de flesta, både spelare och fans. Till denna säsong vet vi vad som krävs för att klara av det. Personligen tycker jag inte att vårat höga press spel varit ett problem. Vi vill vinna bollen högt och attackera långt upp på motståndarens planhalva. Ett sådant typ av press spel kräver att alla tio utespelare gör sitt jobb. Något som brustit i ett antal matcher förra säsongen. Men frågan är hur mycket färre mål vi skulle släppt in med ett mer konventionellt press spel? Ett större problem tycker jag är vår ineffektivitet mot lågt stående försvar där vi hade stora problem att ens komma till målchanser. Det blev gärna ett handbollsliknande anfallsspel där vi rullar från sida till sida för att hitta en öppning (inspel på linjen). När det lyckas (Mickeys missil tex) är det riktigt snyggt, tyvärr händer det inte så ofta. Vi fastnar alltför lätt i motståndarnas block. Här hoppas jag att vi får se den stora förändringen till kommande säsong.

Med den trupp vi har och de spelare vi adderat (främst Solanke) borde vi ha tillräckligt bra material för att klara en topp 4 placering i år. Inga Asian Cup, Afrikanska mästerskap eller liknande under säsongen gör att vi kan fokusera på att hålla spelare friska och hela för PL och EL spel. Min känsla är positiv. Jag tror att vi kommer att göra en riktigt bra säsong när vi summerar den nästa vår. Förutsättningarna finns, nu gäller det bara att utnyttja dem på bästa sätt.

Topp 6 (mitt tips)

1. Manchester City
2. Arsenal
3. Spurs
4. Liverpool
5. Chelsea
6. Manchester United

Jag sticker ut hakan lite här och tror vi kan knipa en tredjeplats. Jag tror City håller uppe ångan, Arse bottlar som vanligt, dock tror jag det händer betydligt tidigare denna säsong samt att Pool kommer att få det lite tyngre denna säsong. Chelsea och United tar ett litet steg framåt medan Villa inte riktigt når upp till förra årets prestation även om jag tror att både Villa och West Ham kan blanda sig i striden om Europaplatserna.

Framtiden är (som alltid) liljevit!

COYS!

Mats Löfström