På söndag med avspark 14:30 gästar vårt älskade Spurs, St. James’ Park. En plats som inte bara frambringar glada minen. Vem vill helst inte glömma säsongen 22/23s genomklappning och förra säsongens pinsamheter. Som sagt en plats man inte har allt för goda minnen ifrån.

Senaste vinsten på bortaplan är dock inte allt för långt bak i tiden utan kom säsongen 21/22, då skatorna besegrades med 2–3, efter mål av Ndombele, Kane och Son.  Efter lite googlande och Youtube så återkommer minnet även om det känns som en långt svunnen tid. Nuno på bänken, en Ndombele som man fortfarande trodde skulle bli en stor spelare för dom vita, Shelvy hos motståndarna som tar ett rött och allas vår hjälte Kane som kapten.

Nog om dåtid…

Newcastle har inlett ligasäsongen med en vinst (1–0 mot Southhampton) och sedan en oavgjord senast mot Bournemouth (1–1). Man har även hunnit med att gå vidare på straffar mot Nottingham Forest i ligacupen (1–1 och sedan 3–4 efter straffar). Även om man har lika mycket poäng som Spurs så har det inte sett allt för bra ut. Mot Southampton kom man undan med blotta förskräckelsen efter att dels undkommit ett mål efter knapp offside och sedan räddningar på mållinjen och storspel av Pope i målet. I matchen mot Bournemouth var det hemmalaget som tog ledningen och hade momentum men där Gordon kunde rädda poäng i andra. Bournemouth fick sedan ett mål bortdömt för hands i slutet. Därmed känns formen hos dom svartvitrandiga inte som toppad inför helgen möte.

Inför säsongen har man gjort fem nyförvärv: Hall (Chelsea, £35m), Vlachodimos (Nottingham Forest, £10m), Kelly (Bournemouth, gratis), Ruddy (Birmingham, gratis) och Osula (Sheffield United, £15m). Inga riktiga dundervärvningar och där värvningen av Hall från Chelsea och Vlachodimos mera känns som ett sätt att balansera böckerna klubbarna emellan. Lämnat truppen har: Dummett (gratis), Ritchie (gratis), Karius (gratis), Hendrick (gratis), Anderson (Nottingham Forest, £35m) och Minteh (Brighton, £30m).

Utan direkta nyförvärv och skador på Wilson, Lascelles, Willock, Miley och Dubvravka samt avstängning på Schär. Så är det ett ganska formsvagt och sargat Newcastle vi ställs emot. Trolig startelva hos motståndarna är Pope i mål, Från höger Trippier, Kraft, Burn och Kelly. Desto starkare framåt med ett meriterat tremannamittfält med Tonali, Guimaraes och Joelinton. Framåt Gordon, Isak och Barnes.  Ett snabbt anfall och taggigt försvar som kommer vilja spela på omställning trotts hemmaplan är känslan.

Vårt kära Spurs har som sagt samma inspelade poäng som Newcastle men tycker ändå att känslan är annorlunda. 1–1 mot Leicester känns som vi gav bort poängen i andra efter att ha kontrollerat första totalt. Mot ett svagt Everton senast kändes det aldrig riktigt oroligt. Saknas inför helgens match gör Solanke (fotledsskada) och Richarlison (skadad på träning). Lo Celso och Regulion på väg bort och Skipp redan borta gör att platser öppnas upp på bänken. Viktigt att Van de Ven finns med finns med för att vara med på ev. snabba omställningar bakåt. Försvarsmässigt känns laget givet med Vicario i mål. Porro till höger, Romero och Van de Ven i mitten och Udogie till vänster. På mitten lite mera öppet där Bissouma var tillbaka mot Everton efter avstängning från klubben. Han krönte det hela med att inleda målskyttet vilket var väldigt glädjande. Att han startar känns givet.

Att som senast spela med två 10: or känns mindre troligt mot Newcastles ganska fysiska mittfält. Tror tyvärr någon av Kulan och Maddison får ge plats åt den lite mera fysiska Sarr, troligtvis Kulan. Däremot hoppas jag att han får tillbaka sin plats till höger på bekostnad av Johnson. Det troliga är att Son blir kvar i mitten och att Brennan flyttas till vänster istället för Odobert som ändå stod för en godkänd insatts i debuten.

Som sagt Newcastle borta ger ingen bra inledande känsla men med tanke på deras något knackiga start och många skador och avstängningar i försvaret kanske man ändå kan se fram emot matchen med tillförsikt. Hoppas på mål så 1–3 och gärna att Dejan får öppna målkontot.

COYS!

Gustaf Jonsson