Utvecklingen i Premier League går mot fler och fler icke engelska spelare. Vad beror det på? Vad får det för effekter?
Är engelska ligan verkligen engelsk?
Premier League är den mest penningstinna ligan i världen. Spelarna har högst löner och det köps spelare för allt högre och högre summor. Under sommarens transfers spenderades över £500 milj. på nya spelare i England. Svindlande summor! Detta lockar självklart till sig allt fler internationella spelare som dels vill söka lyckan rent sportsligt, men som samtidigt inte heller har något emot att tjäna en rejäl summa på det. Senaste exemplet är Robinho som köptes till Manchester City för £32,5 milj.. Det köpet är dessutom brittiskt rekord. Berbatov landade i SAFs knä för inte mindre än £30,75 milj. Transferrekord såklart för Tottenham.
Lagen får allt fler utländska ägare som skapat sig en förmögenhet på diverse affärsverksamheter. När Roman Abramovitj köpte Chelsea 2003 (visst känns det längre sedan) startades en ny era i Premier League. Visst har det funnits rika köpmän som ägt lagen i England tidigare, men inte på samma nivå både vad gäller ekonomisk tyngd eller vilja i att återinvestera sina pengar i klubbarna de äger. De 4 tydligaste exempel på denna ägarstruktur torde vara Manchester United (Glazer), Manchester City (investmentbolaget Abu Dhabi United Group), Liverpool (Gilette) och tidigare nämnd Chelsea (Abramovitj).
De har enorma summor pengar i ryggen som de kan investera i såväl spelare som arenor. Vilket i sig genererar ännu mer pengar, i form av ökade biljettintäkter, souvenirförsäljning och fler matcher i penningstinna europeiska mästarligor.
Vad har det för inverkan på Premier League?
Som jag skrev tidigare så innebär det såklart att löner pressas upp och lockar till sig bättre och bättre spelare, vilket i sin tur höjer kvaliteten på spelet. Premier League är ljusår från den långa bollar från försvaret fotbollen undertecknad och många andra här växte upp med. Mer underhållande ja, men har något gått förlorat på vägen? Vad hände med klubblojalitet, äkta engagemang för ett lag och vad hände med de engelska och brittiska spelarna? Finns det utrymme för engelska spelare i lagen runt om i England nu när de brittiska öarna invaderas av pengar och med dem en hord av spelare allt ifrån Elfenbenskusten till Mexico och Syd Korea. När väl en engelsk talang dyker upp pressas prislappen upp för högt i förhållande till vad de faktiskt kanske är värda, just för att de är så sällan förekommande. Detta i sin tur skrämmer nog bort en del av investerarna, när de ser att de kan köpa en lika bra spelare för halva kostnaden som den engelska talangen. Ett synsätt som Tottenham inte tagit till sig då de nyligen betalade £15+2 milj. för David Bentley. Nu menar jag inte att Bentley på något sätt är en spelare jag inte vill se i klubben, snarare tvärtom, men sneglar man på andra sidan kanalen finns troligen en uppsjö spelare till en lägre kostnad, men med samma kvaliteter. Som exempel ryktades Diego Capel vara på väg till Tottenham för omkring £11 milj.
Förra året var West Ham bäst med i snitt 6,6 engelska spelare i sin startelva. Inte helt förvånande var Ar5ena1 sämst med i snitt 0,3 engelska spelare i sin startelva, vilket renskrivet torde betyda att Walcott startade 1/3-del av matcherna. (Statistik från Aftonbladets Europaextra). Hur ligger då Tottenham till i den statistiken? Säsongen 07/08 startade Tottenham i snitt med 4,4 (40%) engelska spelare på plan. Sett över hela Premier League var siffran 3,7 spelare (34%). Tottenham är således ett mittenlag även vad gäller den statistiken. (Se bild 2 nedan)
Topp 5 snitt engelska spelare i startelva säsongen 07/08
1. West Ham 6,6
2. Aston Villa 6,4
3. Middlesbrough 5,3
4. Wigan 4,9
5. Everton 4,9
(8. Tottenham 4,4)
Utvecklingen är kanske på gott och ont, men britterna behövde nog genomgå en liten katarsis vad gäller sitt sätt att spela fotboll. Tyvärr för engelsmännen har det varit på bekostnad av att landslaget gått kräftgång i kval till de stora mästerskapen och även i EM och VM när de väl tagit sig dit. Ett problem som tillslut fick Storbritanniens premiärminister Gordon Brown att kommentera händelserna och söka en lösning tillsammans med UEFA och det Brittiska sportministeriet. Ett samarbete som ännu inte utmynnat i något matnyttigt även om diverse förslag på att ett minimiantal spelare ska vara från landet som klubben kommer från alternativt att ett minimum av x antal spelare ska presenteras i 25 manna trupper i UEFA sanktionerade turneringar, dock utan krav på att de verkligen ska spela. Dock ser det hyfsat ljust ut för England som landslag som kan vara på väg in i en ny storhetstid om man ser till de talanger som nu ploppar upp som kantareller i svenska höstskogarna. Englands förbundskapten Fabio Capello kommenterar statistiken - Siffrorna är viktiga, för de visar på vad jag har att välja ifrån, men samtidigt är kvaliteten på de 34 procenten väldigt hög. Han berättar vidare att - Nästa säsong hoppas jag att siffran är närmare 40 procent än 34. Det vore bättre för mig och för engelsk fotboll. Hur många icke engelska spelare kan spela i lagen innan FA och andra organ faktiskt tar action och reagerar? Hur fungerar det med EU:s grundprinciper om fri flytt av tjänster, kapital och arbete? Om trenden fortsätter med allt fler och fler icke engelska spelare i Premier League lagen tillsammans med sämre resultat för landslaget tror jag inte det dröjer länge innan en regeländring som begränsar antalet icke engelska spelare är på plats.
La Liga och Serie A – Utmanarna till Premier League
Brottas de två stora ligorna i Spanien och Italien med samma urvattning av spelare från sina egna länder som England gör? Efter att ha sökt genom samtliga lags trupper kom jag fram till följande siffror, som i alla fall jag finner häpnadsväckande.
Serie A: 59,8 % italienska spelare i trupperna.
La Liga: 64,6 % spanska spelare i trupperna.
Dessutom lyckades jag inte hitta en endaste engelsk spelare i endera liga, vilket var än mer häpnadsväckande. Inte för att den spanska eller italienska närvaron är särskilt mycket större i Premier League, men väl 3 italienare och 8 spanjorer återfinns i engelska lag. Vart är alla engelska spelare om de inte spelar i England, Spanien eller Italien? Lagen i La Liga och Serie A verkar alltså klart bättre på att behålla sina spelare i de inhemska ligorna i stället för att fylla lagen med utländska spelare. Hur de lyckas är svårt att sia om, men något säger mig att de är bättre på att låta talangerna verkligen ta plats i seniorlagen och på så sätt växa in i lagen. Just där hamnar vi på svaret på frågan, var är alla engelska spelare om det inte är mer än 34 % engelska spelare i a-lagen? Först kan man snegla mot Skotska Premier league, Coca-Cola Championship, League 1 och League 2, där majoriteten av spelarna är antingen engelska och brittiska. Dessutom finns det en uppsjö engelska talanger som för tillfället spelar i klubbarnas reservlag. Är kvaliteten på Premier League för hög för att våga ta risken att släppa in den yngre generationen? Är spelet för hårt som ger följden att man inte vill riskera skada en spelare på tillväxt? Kan svaret helt enkelt ligga i att ägarna, som idag driver klubbarna mer som aktiebolag än som fotbollsföreningar, kräver ständiga resultat för att på så sätt kunna maximera värdet på sina investeringar. Med samma logik, kan man se talangerna som investeringar som inte får drabbas av skador och genom det inte vara samma goda investering?
Kvaliteten på de talanger som verkligen får chansen är hög och räcker väl till att forma ett på pappret mycket bra landslag. Varför engelska landslaget inte lyckas har med fler saker att göra än att importen av utländska spelare till Premier League är hög. Englands landslag har alltid haft en enorm press på sig att leverera resultat. Lägg till en turbulens på förbundskaptener så har vi ett landslag som inte är i harmoni. På pappret väldigt fina spelare, men som under press inte fungerat som en enhet. Se på Sverige som en jämförelse. På pappret är inte Sverige i närheten av England, men har klarat sig betydligt bättre i kvalen och i mästerskapen.
Hur ser det ut nu?
Jag kikade genom senaste omgångens startelvor och kom fram till följande statistik. Andelen engelska spelare i startelvan är uppe på 4,55 (41,4%) och andelen brittiska spelare (Wales, Skottland, Irland och Nordirland) är 5,4 (49,1%). Betyder det att Premier League är på rätt väg eller bara en tillfällighet? Tyvärr har i alla fall inte jag något svar på det, men visst känns det bra på så sätt att den engelska ligan blir mer engelsk. Fotbollen har idag utvecklats sedan de där långa bollar från försvaret matcherna vi såg som yngre och även de brittiska spelarna vet hur en fotboll ska hanteras även när den befinner sig vid foten och inte 20m upp i luften.
Topp 5 snitt engelska spelare i startelva omgång 3 08/09 (se bild 1 nedan)
1. West Ham 8
2. Hull City 7
-. Aston Villa 7
-. Everton 7
5. Portsmouth 6
-. West Bromwich 6
(7. Tottenham m fl.) 5
Hur står sig Tottenham rustade
Ekonomin i Tottenham är god för att inte säga mycket god. Klubben ägs av ENIC till 82 %. Ägaren av ENIC är John Lewis som handlar i sporträttigheter, en minoritet av klubben ägs av Londonfamiljen Levy med ordförande Daniel Levy i spetsen. Klubben fortsätter sin strategi med att söka upp unga talanger, gärna brittiska, för att låta dem växa in i klubben och in i a-laget. Vill man romantisera det är det precis vad det handlar om, hitta unga talanger som ska ta en plats i a-laget med klubben Tottenham Hotspur i hjärtat och Bill Nicholsons ord ringandes i bakhuvudet. Vill man vara lagd åt det cyniska hållet kan man tolka dessa värvningar som rena ekonomiska investeringar. Jag väljer att se det med de romantiserande ögonen, men med en gnutta realism i bakhuvudet att Tottenham faktiskt är ett aktiebolag som ska generera vinst till sina ägare. Tottenham var förövrigt bland de första i England att värva utländska spelare i form av Ossie Ardiles och Ricky Villa. I dagsläget finns en bra balans mellan engelska spelare och utländska spelare. Hur Ramos väljer att formera laget framöver med sin syn på hur fotboll ska spelas och med vilka spelare låter jag vara osagt, men visst finns en klar tendens i att Ramos inte sitter med de traditionella värderingarna att det till varje pris ska värvas brittiskt.
Vad är lösningen? Vill vi ens ha en lösning eller vill vi hellre ha en liga som består till majoriteten icke engelska spelare? Vill vi se vårt älskade Tottenham vinna ligan med 1 engelsk spelare, eller stå på oss och söka och spela med engelska talanger i största möjliga mån och kämpa om en 8:e plats? Frågan har fler bottnar än vad Gomes armar är långa, men frågan hamnar tillbaks till om vi vill ha volontärer med kaffe och bullar på matcherna, eller matchtröjor till salu för £40 st? Pengarna har kommit till Premier League för att stanna. På gott och ont.
Rikard Redin (SpursHero)
Källor:
Aftonbladet
The Guardian
Eurosport
Sky Sports
BBC Sport
Lämna en kommentar