Från och med säsongen 2010/11 kommer Premier League ha infört ett antal nya regler, bl a. begränsningar i truppernas storlek och minsta antal spelare som ska varit fostrade i klubben.
De 20 Premier Leagueklubbarna har beslutat ett nytt regelverk som sätt i verket till säsongen 2010/11. Dels handlar det om storleken på lagens trupper, som nu kommer begränsas till 25
spelare. Av de 25 ska minst åtta spelare vara "egna talanger". Vad som räknas som egna talanger återkommer vi till längre ner.
Chefen för Premier League, Richard Scudamore, bekräftar förändringarna: "Från och med nästa säsong kommer klubbarna vara tvugna att ha en namngiven trupp på maximalt 25 spelare, varav inte fler än 17 spelare får vara äldre än 21 eller inte egna produkter". Förändringen innebär dessutom att det endast är under de två transferfönstrena som klubbarna får göra förändringar i sina trupper.
Scudamore berättar vidare, "Definitionen av en egen produkt är att spelaren har tränat med klubben i minst tre år när han var under 21 år gammal i något lag i de engelska eller walesiska serierna. Klubbarna kommer vara tvungna att anmäla sin trupp på 25 spelare i slutet av Augusti och sedan igen i slutet av Januari".
Spelare som är under 21 år gamla är tillgängliga för spel utanför begränsningen av 25 spelare per trupp.
Varför gör man nu detta?
Målet med dessa förändringar är att öka intresset för engelska talanger (som om de inte var dyra nog??). Scudamore tror inte att denna förändring kommer att uppmuntra klubbarna att skeppa över mängder av utländska spelare, utan i förlängningen vara något som England och dess landslag kommer att skörda framgångar av i framtiden.
"Det ligger inte i klubbarnas intressen att lagerföra spelare. Det kommer göra det mer attraktivt att köpa inhemska talanger," menar Scudamore. Han fortsätter, "Vi kommer inte ta det så långt att det endast kommer innebära uteslutande engelska spelare, men det kommer innebära att klubbarna inte bara kan köpa ihop ett lag med utländska spelare. Vi tror att detta kommer ge klubbarna en extra sporre att satsa på ungdomarna. Vi tror dessutom att detta kommer vara till förmån för engelska landslaget."
Finansiella restriktioner
Alla 20 Premier League medlemmar gick också med på att sätta upp nya regelverk för den finansiella rapporteringen skapad för att skydda klubbarnas ekonomi och ge dem ekonomisk bärkraft.
Scudamore berättar vidare, "Klubbarna kommer också vara tvugna att lämna in räkenskaper och framtida finansiell information. Alla klubbar kommer också vara tvugna att vid alla tillfällen kunna verka trovärdigt som klubb; vilket betyder att de kan fullfölja sina matcher, betala sina långivare på utsatt tid och också fullfölja sina kontrakt med Premier League och deras samarbetspartners."
"Om ledningen (Premier League) tror att en klubb är på väg att misslyckas med att uppfylla dessa förpliktelser, måste den kliva in och komma överens om en budget för hur klubben ska skötas. Transfers kan stoppas som bestraffning. Det är absolut livsnödvändigt att klubbarna sköts som hållbara koncerner. Dessa finansiella regler börjar gälla omedelbart," säger Scudamore.
"Detta är också en del av en regel vi klubbade igenom i somras, där vi får stöd av samtliga klubbar av att inte koppla samman utgifter med intäkter."
Slutsats
Vad kan man dra för slutsats av dessa förändringar? Dels går det hand i hand med något vi hört från bl a. Oscar Jansson om att det satsas hårdare på engelska ungdomar runt om i England. Under flera år har engelska landslaget haft stora problem att hävda sig internationellt, delar av förklaringen ligger säkerligen i hur den inhemska ligan sett ut. Vid starten till förra säsongen publicerade undertecknad en artikel om hur det egentligen ser ut i Premier League jämfört med andra europeiska toppligor och resultatet var tydligt. Engelska ligan är den toppliga som är minst antal inhemska spelare i sina trupper. (Läs mer här)
Här bekräftar Premier League officiellt att man vill satsa på inhemska talanger och dessutom sätta upp ett regelverk för hur det ska gå till. Platini har varit inne på samma tankar från sin position som chef över UEFA.
Vilka följder kan vi se? Ett antal klubbar ligger i farozonen för denna regel som säger att en spelare måste ha tränats i mer än tre år, vilket på sikt kanske kommer att se en förändring i de större lagens trupper, spontant kommer lag som Ar5ena1, Liverpool och Chelsea upp i huvudet. Vilka förändringar de kommer att ge är svårt att sia om. Dock verkar fotbollseuropa titta hårdare på hur klubbar hanterar sina yngre talanger där vi redan sett hur Chelsea bestraffats med transferstopp till januari 2011 och där även Manchester U och Manchester City kan vara på väg att få en liknande bestraffning efter att även de köpt unga spelare som varit kontrakterade av annan klubb.
En spontan risk kan finnas att PL som liga i stort kan tappa i kvalitet om laget i allt för stor utsträckning kommer "tvingas" till att förlita sig på yngre talanger i stället för etablerade världsstjärnor med annan nationalitet i passet än brittisk eller som inte fostrats i de egna leden under en längre tid. Kommer spelare att lockas till en allt starkare Spansk liga? Kommer Serie A i Italien återfå sin förlorade glans? Kommer de engelska lagen fortsätta att dominera i Champions League? Om de inte gör det, kommer Premier League tilldelas färre platser framöver till Champions League? Frågorna är många och svårt att sia om som sagt, men att en förändring är på gång det är klart.
Ser man på den ekonomiska biten de också klubbat genom så är det bra hållbara argument bakom dem. En klubb ska skötas hållbart och trovärdigt. Klubben ska inte ha lån den inte kan betala av, men samtidigt fortsätta kunna köpa spelare och bygga större arenor. Hur det sedan följs upp är en annan femma och brukar sluta i en mängd överklaganden och undantag, men jag tror att alla uppskattar att det tas upp, sätts ramverk för hur klubbar sköts och att man tar det på allvar där klubbar får otillbörliga fördelar av att ha skuldsatt sig och sedan hamnat i en olösbar situation. Leeds är ett praktexempel på hur illa det kan gå. I teorin kan även Real Madrid i stort sett upphöra att existera som storklubb om de t ex. skulle falla ur La Liga i år, då de belånat sitt framtida tv-avtal baserat på förväntad framgång. Nu är inte risken/chansen, beroende på om man är Realsupporter eller inte, särskilt stor att det händer med det Galacticos 2.0 de byggt ihop, men i teorin är allt möjligt.
Lämna en kommentar